Mekano testo i božanstven kremasti fil posuti šećerom u prahu – magija francuske kuhinje na delu
Osnova za princes krofne je vazdušasto testo koje ima dugu istoriju u francuskom poslastičarstvu.
Pominje se u starim kuvarima još u 16. veku, kada je šef kuhinje Katarine Mediči 1540. napravio smesu za svadbu na dvoru vojvode Orleanskog. tri veka kasnije, to testo iskorišćeno je za profiterole, mekani slatkiš koji je osvojio planetu svojom jednostavnošću.
Uz testo poput oblaka i kremasti i mlečni fil, nije ni čudo što su princes krofne toliko popularne u svetu, a verovatno najviše ljubitelja imaju u Švedskoj, gde se prave u raznim bojama i u svim posebnim prilikama.
Iako deluju pomalo složeno na prvi pogled, zapravo se ova poslastica pravi veoma jednostavno.
Najbolji recept za princes krofne
Sastojci:
Za testo:
- 6 kašika brašna
- 2 dl vode
- 1 dl ulja
- 3 cela jajeta
Za fil:
- 3 dl mleka
- 3 kašike brašna
- 5 kašika šećera
- 1 kesica vanilinog šećera
- 3 žumanceta
- 1 dl slatke pavlake
Dekoracija
- Šećer u prahu po potrebi
Priprema
Kako se pravi testo za princes krofne?
- Pomešajte vodu i ulje u šerpi i ostavite da proključa, pa sklonite s ringle i postepeno dodavati brašno, uz neprestano mućenje žicom.
- Kada se lepo sjedini i zgusne, ostavite da se hladi.
- Kada smesa bude mlaka, uz mućenje mikserom postepeno dodajte jaja, pa sipajte testo u špric ili kesu.
- Zagrejte rernu na 220 stepeni i obložite tepsiju pek-papirom.
- Testo oblikujte špricem kružnim pokretima po pek-papiru, tako da napravite krofnice (počnite od sredine, pa širite krug i završite uvis).
- Pecite najmanje 20 minuta ili dok ne porumene, bez otvaranja rerne do samog kraja, kako ne bi splasnule. Izvadite i ostavite da se hladi.
Kako se pravi fil za princes krofne?
- Odvojte 200 ml mleka da prokuva.
- Pomešajte brašno, šećer i vanilin šećer, pa ubacite i preostalih 100 mililitara mleka i žumanca.
- Kad mleko provri, sipajte u njega ovu smesu, pa mešajte sve dok se ne zgusne. Sklonite sa strane da se ohladi.
- Dok se fil hladi, umutite slatku pavlaku, pa joj uz mućenje mikserom dodajte ohlađen fil.
Ređanje i dekoracija
- Kad se krofnice skroz ohlade, presecite ihh horizontalno, pa filujte špricem i preklopitekao sendvič.
- Na kraju ukrasiti šećerom u prahu.
BONUS VIDEO
Domaća nutela