Recept za ovu laganu i predivnu poslasticu od griza proširio se Orijentom i došao i do naših prostora, a iznenadiće vas koliko se lako priprema
Basbusa je jedna od omiljenih poslastica bliskoistočne kuhinje, a potiče iz Egipta, iako se danas pravi širom sveta.
U Srbiji i Makedoniji su, inače, varijante ovog kolača poznate kao ravanija, dok Jermeni svoju zovu šamali, a Turci i Albanci revani.
U svakom slučaju, u pitanju je kolač dobro natopljen slatkim šećernim sirupom, koji se obično seče na kocke, a često se u sredinu svake od njih utisne po jedan orah ili badem.
Mi vam danas predstavljamo najjednostavniji recept za pravu egipatsku basbusu, koja se priprema na brzinu i od svega nekoliko sastojaka.
Basbusa kolač na egipatski način
Sastojci:
- 5 jaja
- 200 g šećera
- 240 ml gustog jogurta
- 240 ml ulja
- 1 kašika praška za pecivo
- 1/2 kašike kardamoma u prahu
- 180 grama kokosovog bašna
- 350 grama griza
Za sirup:
- 240 ml vode
- 200 g šećera
- 1 kašika ružine vode
- 3 kašike soka od limuna
Priprema
- Mikserom umutite jaja sa šećerom, pa u to dodajte jogurt, prašak za pecivo i kardamom u prahu i nastavite da mutite.
- Potom sipajte ulje i kokosovo brašno, pa dobro promešajte.
- Dodajte griz i mešajte sve dok smesa ne bude kompaktna.
- Prelijte u posudu za pečenje obloženu pek-papirom i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, oko 35-40 minuta.
- Potom pomešajte u šerpi sastojke za sirup, pa stavite da proključaju i kuvajte potom još 6-7 minuta.
- Isecite kolač na kocke, pa ga prelijte sirupom.
- Pospite kokosovim brašnom.
Video tutorijal za pripremu basbusa kolača
BONUS VIDEO
Recept za piletinu koja budi čula