božanstveno

Arapski PRELIVENI KOLAČ BEZ BRAŠNA gotov očas posla: Najbolji i najbrži recept za čuvenu BASBUSU od griza i kokosa

0

Recept za ovu laganu i predivnu poslasticu od griza proširio se Orijentom i došao i do naših prostora, a iznenadiće vas koliko se lako priprema

Basbusa, mokri kolač od griza
Basbusa, mokri kolač od grizafoto: Phish Photography/Shutterstock

Basbusa je jedna od omiljenih poslastica bliskoistočne kuhinje, a potiče iz Egipta, iako se danas pravi širom sveta.

 

U Srbiji i Makedoniji su, inače, varijante ovog kolača poznate kao ravanija, dok Jermeni svoju zovu šamali, a Turci i Albanci revani.


U svakom slučaju, u pitanju je kolač dobro natopljen slatkim šećernim sirupom, koji se obično seče na kocke, a često se u sredinu svake od njih utisne po jedan orah ili badem.


Mi vam danas predstavljamo najjednostavniji recept za pravu egipatsku basbusu, koja se priprema na brzinu i od svega nekoliko sastojaka.

Basbusa kolač na egipatski način

 

Sastojci:

 

  • 5 jaja
  • 200 g šećera
  • 240 ml gustog jogurta
  • 240 ml ulja
  • 1 kašika praška za pecivo
  • 1/2 kašike kardamoma u prahu
  • 180 grama kokosovog bašna
  • 350 grama griza


Za sirup:

 

  • 240 ml vode
  • 200 g šećera
  • 1 kašika ružine vode
  • 3 kašike soka od limuna

 

Basbusa, mokri kolač od griza i kokosa, bez trunke brašna
Basbusa, mokri kolač od griza i kokosa, bez trunke brašnafoto: MY DASTARKHWAN/Shutterstock

Priprema

  1. Mikserom umutite jaja sa šećerom, pa u to dodajte jogurt, prašak za pecivo i kardamom u prahu i nastavite da mutite.
  2. Potom sipajte ulje i kokosovo brašno, pa dobro promešajte.
  3. Dodajte griz i mešajte sve dok smesa ne bude kompaktna.
  4. Prelijte u posudu za pečenje obloženu pek-papirom i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, oko 35-40 minuta.
  5. Potom pomešajte u šerpi sastojke za sirup, pa stavite da proključaju i kuvajte potom još 6-7 minuta.
  6. Isecite kolač na kocke, pa ga prelijte sirupom.
  7. Pospite kokosovim brašnom.

Video tutorijal za pripremu basbusa kolača

 

BONUS VIDEO

Recept za piletinu koja budi čula

 

makonda-tracker