Sve što vam je potrebno za ovo tanko i mekano pecivo koje ide odlično uz svako jelo već imate u kući
Levantski hleb, tabunski hleb, arapski somun, tabun... kako god ga zvali, ovog pecivo je zaštitni znak bliskoistočne kuhinje.
Mekani, okrugli somuni važan su deo palestinske nacionalne kuhinje i osnova jela po imenu musahan. Nemački orijentalista Gustaf Dalman dokumentovao da se u Palestini ovaj hleb pravio početkom 20. veka, kada se često punio mešavinom sira i luka i spanaća i luka ili suvim grožđem i pinjolima.
Ovakva peciva popularna su širom Bliskog istoka, gde se prave u raznim varijantama i imaju različita imena: u Izraelu se pravi božanstveni somun po imenu lafa, a u Iraku pita. Često se prodaje na štandovima brze hrane i u pekarama i uglavnom se u takve somune umotava šavarma.
Najjednostavniji recept za okrugle lepinjice s Bliskog istoka
Sastojci:
- 4 šolje brašna
- 1 kašika soli
- 1 kesica suvog kvasca
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1¾ šolje vruće vode
Priprema
- Sipajte u činiju malo mlake vode, pa u to sipajte suvi kvasac i razmutite, pa pospite kašikom brašna i ostavite na 5-10 minuta.
- Dodajte ostatak brašna i so, pa sipajte maslinovo ulje i vodu i mešajte dok ne počne da dobija oblik testa.
- Mesite nekoliko minuta.
- Pokrijte i ostavite da nadođe dvostruko.
- Ponovo mesite nekoliko minuta, pokrijte i ostavite ponovo da nadođe duplo.
- Uključite rernu na 200°C.
- Prebacite testo na pobrašnjenu površinu, pa kidajte manje komade i oblikujte lepinjice.
- Pecite u podmazanom plehu, svaku lepinju po 7-10 minuta.
BONUS VIDEO
Hleb punjen sirom