kao oblak

ARAPSKI HLEBIĆI od kojih nećete pronaći mekše: Božanstveni somuni kakvi se prave širom Bliskog istoka (RECEPT)

0

Sve što vam je potrebno za ovo tanko i mekano pecivo koje ide odlično uz svako jelo već imate u kući

Bliskoistočna okrugla lepinja
Bliskoistočna okrugla lepinjafoto: Wirestock Creators/Shutterstock

Levantski hleb, tabunski hleb, arapski somun, tabun... kako god ga zvali, ovog pecivo je zaštitni znak bliskoistočne kuhinje.


Mekani, okrugli somuni važan su deo palestinske nacionalne kuhinje i osnova jela po imenu musahan. Nemački orijentalista Gustaf Dalman dokumentovao da se u Palestini ovaj hleb pravio početkom 20. veka, kada se često punio mešavinom sira i luka i spanaća i luka ili suvim grožđem i pinjolima.


Ovakva peciva popularna su širom Bliskog istoka, gde se prave u raznim varijantama i imaju različita imena: u Izraelu se pravi božanstveni somun po imenu lafa, a u Iraku pita. Često se prodaje na štandovima brze hrane i u pekarama i uglavnom se u takve somune umotava šavarma.

 

tabun hleb je samo jedan od naziva za okrugle arapske lepinjice
tabun hleb je samo jedan od naziva za okrugle arapske lepinjicefoto: Santhosh Varghese/Shutterstock

Najjednostavniji recept za okrugle lepinjice s Bliskog istoka


Sastojci:

 

  • 4 šolje brašna
  • 1 kašika soli
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1¾ šolje vruće vode


Priprema

  1. Sipajte u činiju malo mlake vode, pa u to sipajte suvi kvasac i razmutite, pa pospite kašikom brašna i ostavite na 5-10 minuta.
  2. Dodajte ostatak brašna i so, pa sipajte maslinovo ulje i vodu i mešajte dok ne počne da dobija oblik testa.
  3. Mesite nekoliko minuta.
  4. Pokrijte i ostavite da nadođe dvostruko.
  5. Ponovo mesite nekoliko minuta, pokrijte i ostavite ponovo da nadođe duplo.
  6. Uključite rernu na 200°C.
  7. Prebacite testo na pobrašnjenu površinu, pa kidajte manje komade i oblikujte lepinjice.
  8. Pecite u podmazanom plehu, svaku lepinju po 7-10 minuta.

BONUS VIDEO

Hleb punjen sirom

 

makonda-tracker