za svačiji ukus

3 najbolje ideje za SLAVSKO PREDJELO: Brze SLANE KUGLICE, božanstven rolat od ajvara i neprevaziđena MIMOZA

0

Sva ova jela prave se na brzinu, a ukus im je fenomenalan. Uz to, izgledaju dekorativno na slavskoj trpezi i vraćaće te im se za svaku važniju priliku.

Mimoza salata jedno je od najpopularnijih slavskih predjela
Mimoza salata jedno je od najpopularnijih slavskih predjelafoto: Andrey Arkusha/Shutterstock

Predjelo je posluženje kojim počinje slavska trpeza i govori mnogo o vašoj kreativnosti i trudu koji ste uložili da gozba bude savršena, a postoji mnogo recepata za brze "slaniše" po svačijem ukusu.

 

Danas vam predstavljamo tri različite opcije, a svaka od njih oduzima vrlo malo vremena (iako će vaši gosti misliti da ste proveli mnogo više vremena u kuhinji).

 

Lagana, mirisna, ukrasna i fenomenalnog ukusa, ova jela treba da se nađu u svakom porodičnom kuvaru.

Slane kuglice od 5 sastojaka

 

Slavsko predjelo: Slane kuglice od rotkve
Slavsko predjelo: Slane kuglice od rotkvefoto: Gayvoronskaya_Yana, Shutterstock

Sastojci:

 

  • 1 crna rotkva srednje veličine
  • 1 praziluk
  • 300 grama mlevenih oraha
  • ulja po potrebi
  • so po potrebi


Priprema

  1. Oljuštite rotkvu, dobro je operite, pa izrendajte što je sitnije moguće. Potom na najsitnije iseckajte praziluk, pa pomešajte s rendanom rotkvom.
  2. Zatim dodajte mlevene orahe, ali ostavite po strani 50-100 grama. Sipajte ulje i so po ukusu, pa dobro zamesite i napravite loptice.
  3. Uvaljajte u ostatak mlevenih oraha i ređajte na tacnu, pa stavite u frižider da se stegne.

 

Slani rolat od ajvara

 

Slani rolat od ajvara (Ilustracija)
Slani rolat od ajvara (Ilustracija)foto: Nina Jovic/Shutterstock

Sastojci:


Kora

 

  • 4 jajeta
  • 5 kašika brašna
  • 1,5 kašika ulja
  • 2 kašike vode
  • 3 kašike ajvara
  • 1 kašika kisele pavlake
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kesice praška za pecivo


Fil

 

  • čaša krem-sira
  • ostatak čaše kisele pavlake (iz koje ste uzeli kašiku za koru)
  • 170 grama šunke
  • kašika peršuna
  • 2 kuvana jajeta
  • 100 grama kačkavalja
  • 2 kisela krastavčića

Priprema

  1. Odvojte belanca, pa ih umutite u čvrst sneg. U odvojenoj posudi umutite žumanca, pa im dodajte ulje, ajvar, pavlaku, vodu, pa kad sve bude homogeno i brašno pomešano s praškom za pecivo, postepeno i uz neprestano mešanje. Posolite, pa postepeno, i uz mešanje dodajte snegu od belanaca, pa izlijte u pleh obložen pek-papirom.
  2. Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 170 stepeni sve dok ne dobije finu zlatnu nijansu, pa uvijte u rolat u istom papiru na kom se kora pekla i ostavite da hladi.
  3. Pomešajte pavlaku i sir, pa dodajte sitno seckana kuvana jaja, sitno seckanu ili rendanu šunku i sitno seckane krastavčiće.
  4. Potom odmotajte koru i premažite je filom, pa pospite rendanim kačkavaljem i ponovo urolajte (ovog puta bez papira). Umotajte u providnu foliju i stavite u frižider da se dobro ohladi i stegne.

Mimoza salata od makarona

 

Mimoza salata kao slavsko predjelo
Mimoza salata kao slavsko predjelofoto: shamiltural7/shutterstock

Sastojci:

 

  • 300 g makarona
  • 3 krompira
  • 200 g šunke
  • 200 g kačkavalja
  • 3 jaja
  • 200 g majoneza
  • 200 g kisele pavlake

 

Priprema

  1. Sve sastojke podelite na tri dela.
  2. Na dno činije poređajte trećinu posoljenih makarona, pa preko izrendajte obaren i začinjen krompir, a zatim i trećinu rendane šunke.
  3. Preko toga poređajte kolutove barenih jaja, pa preko stavite sloj majoneza, a na kraju i pavlaku i kačkavalj.
  4. Isto ponovite još dvaput, s preostalim sastojcima.
  5. Za završni sloj izrendajte kačkavalj i ukrasite rendanim jajima.
  6. Stavite u frižider da se lepo stegne i ohladi.

BONUS VIDEO

Kako da dekorišete slavski hleb

 

makonda-tracker