supersočna

U obliku mafina ili sečena na kocke – lepše nema! JUŽNJAČKA PROJA s povrćem i sirom je dragulj balkanske kuhinje

0

Ova izdašna proja je pouzdan način da obrok završite siti i zadovoljni, a priprema se i brzo i jednostavno

Bogata proja sa povrćem i feta sirom na južnjački način
Bogata proja sa povrćem i feta sirom na južnjački načinfoto: bobst/Shutterstock

Proja je jedno od omiljenih peciva na našim prostorima, pa postoje mnoge varijante za pripremu ovog kukuruznog hleba, a najbolje od svega je što se svaka pravi bez mnogo muke!

 

Ukoliko su vam pomalo dosadile projice kakve se obično pripremaju, obavezno probajte recept za onu obogaćenu povrćem: spanaćem i crnim i belim lukom, uz dodatak feta sira.

 

Ova južnjačka proja ima malo više sastojaka, a garantuje da ćete dobiti obrok koji se pamti i može da se služi za doručak uz jogurt, ili na ovalu za pecivo na slavi. Možete je napraviti na uobičajen način, uz plehu, pa seći na kocke, a izgledaće još lepše ako je ispečete u kalupu za mafine.


Sastojci:

 

  • 3 kašike brašna
  • 8 kašika žutog kukuruznog brašna
  • 4 kašike integralnog brašna
  • 1,5 kašičica praška za pecivo
  • 4 cela jajeta
  • 250 ml jogurta
  • 100 ml kisele pavlake
  • 50 ml ulja + 1,5 kašika (za prženje povrća)
  • pola kašičice soli
  • 200 grama feta sira
  • mirođija po ukusu
  • 250 g spanaća
  • 1 velika glavica crnog luka
  • 1 čen belog luka
  • so i biber po ukusu

 

Ovako pripremljenu proju možete peći u različitim kalupima i služiti na kocke, kriške ili u obliku mafina
Ovako pripremljenu proju možete peći u različitim kalupima i služiti na kocke, kriške ili u obliku mafinafoto: bobst/Shutterstock

Priprema

  1. Operite spanać i spustite ga na minut u proključalu vodu, pa procedite i stavite u činiju hladne vode. Zatim isperite, ocedite i iseckajte sitno, pa sklonite sa strane.
  2. Iseckajte crni luk na rebarca i beli luk sitno, pa propržite na malo ulja (1,5 kašika). Kad bude staklasto, dodajte spanać, pa posolite i pobiberite po ukusu i sačekajte da ispari voda koju će spanać da pusti. Zatim sklonite s vatre i ostavite da se prohladi.
  3. Umutite jaja, pa im dodajte pavlaku, jogurt, ulje i so (ne preterujte jer je i feta sir, koji ćete kasnije ubaciti, slan) i sve dobro promešajte.
  4. Posebno pomešajte brašna (belo pšenično, žuto kukuruzno i integralno) s praškom za pecivo, pa to postepeno dodajte u smesu uz nepsrestano mešanje da se ne bi formirale gromuljice.
  5. Potom ubacite izmrvljen feta sir i povrće, a na kraju dodajte sitno seckanu mirođiju po ukusu (može i bez nje).
  6. Sve sipajte u pleh obložen pek-papirom, pa pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 200°C najmanje 25 minuta.
  7. Kad se prohladi, secite na kocke i servirajte uz jogurt.

BONUS VIDEO

Lažne mini pite od praziluka

 

makonda-tracker