umesto slanih palačinki

Služe se za doručak, ručak i večeru: TAKITOSI S PILETINOM su zasitni, dekorativni i božanstvenog ukusa (RECEPT)

0

Za prave gurmane meksička kuhinja s razlogom spada u najbolje na svetu, a "mali takos" je još jedan njen adut

Takitosi s piletinom i govedinom pravi su draguilj meksičke kuhinje (ILUSTRACIJA)
Takitosi s piletinom i govedinom pravi su draguilj meksičke kuhinje (ILUSTRACIJA)foto: AS Foodstudio/Shutterstock

Meksička kuhinja sve je popularnija na našim prostorima jer spaja sve ono što odlikuje srpsku: testo, meso i začini, a svega u izobilju.


Jedno od takvih jela su i takitosi, koji se sastoje od urolane tortilje s nadevom od mesa, pržene u vrelom ulju.


Prvi put se takito (taquito), odnosno "mali takos", pominje u kuvarima s početka 20. veka, a negde u to vreme je postao veoma popularan u Americi, gde je prodavan kao ulična brza hrana.

Uz meso u filu može se ređati i razni sirevi, a obično se biraju piletina ili govedina, dok su opcije s umacima uz koje se takitos servira brojne. Uglavnom su to kisela pavlaka i čuveni gvakamole sos, ali slobodno eksperimentišite sa čilijem, slatkom paprikom, suvim začinom, začinskim biljem...

 

Takitosi s piletinom

 

Takitosi sa raznim umacima veoma su popularni širom sveta
Takitosi sa raznim umacima veoma su popularni širom svetafoto: AS Foodstudio/Shutterstock

Sastojci


Za takitose:

 

  • 60 g (najbolje kukuruznog) brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 2 kašičice soli
  • 100 g maslaca
  • 200 ml mlake vode


Za punjenje:

 

  • 400 g pilećih prsa


Za umak:

 

  • 1 čaša kisele pavlake
  • po ukusu so i biber
  • ulje po potrebi (za prženje)
  • po želji čili u prahu, suvi začin, majonez, vlašac, slatka crvena paprika, so i biber...


Priprema

  1. Sipajte brašno (možete koristiti bilo koje, ali se tradicionalno koristi kukuruzno), so i prašak za pecivo u jednu posudu, pa dodajte maslac koji je odstojao na sobnoj temperaturi i počnite da mesite uz dodavanje malo po malo vode dok ne dobijete fino i glatko testo.
  2. Razvucite oklagijom vrlo tanko (kao palačinke), pa secite krugove ili trouglove.
  3. Isecite pileće meso na tračice i začinite po ukusu, pa propržite na malo ulja s obe strane dok ne porumeni.
  4. Stavite na jedan kraj isečenog komada testa začinjeni štapić piletine, namažite malo kisele pavlake, pa urolajte kao palačinku. Provodite na jednom do tri mesta čačkalicom da se ne bi raspalo i pržite dok lepo ne porumeni sa svih strana.
  5. Služite uz umak od kisele pavlake uz dodatak začina po želji.

 

BONUS VIDEO

Nan - čuveni indijski hleb

 

makonda-tracker