Giros je mnogima jedno od omiljenih brzih jela, a evo kako da ga spremite kod kuće i da bude savršeno ukusan.
Verovatno niste znali da reč "giros" na grčkom znači okrugao, omotan ili obavijen, ali kad malo razmislite - potpuno je logično.
To je tradicionalno grčko jelo od mesa, svinjskog ili pilećeg, i uglavnom se priprema na vertikalnom ražnju.
Služi se tako što se umota u grčki pita hleb, kome mi tepamo tortilja, u koji se dodaju caciki sos, paradajz, luk, pomfrit...
Mi vam sada predstavljamo recept za giros sa svinskim mesom.
SASTOJCI
Giros
- Kilogram svinjskih šnicli od buta (tanje sečeno, ali ne pretanko)
- Kašičica senfa x3
- Kašičica sušenog origana
- Kašičica bibera (ili pola ako ne volite pikantno)
- Kašičica soli
- Kašika maslinovog ulja x3
- Kašika ulja za prženje x2
Tortilje
- Šolje od 2 dl brašna x2
- Šolja vode
- So po vašem ukusu
- Kašika maslaca x6
Caciki salata
- Krastavac oko 600g
- Pavlaka oko 400 ml
- Začin za caciki iz supermakreta ili:
- veza sitno seckane sveže mirođije
- Beli luk, 3 čena sitno seckanog
- - So po ukusu
- - Minimalno bibera
* Ukoliko želite da skratite vreme gotovu caziki salatu možete pronaći i u većim supermarketima.
Dodaci
- Pomfrit: oko 1,5 kg krompira
- Veći crveni luk ili 6 strukova mladog luka
- Paradajz x2
PRIPREMA
Giros
Meso oprati i osušiti, pa zatim ukloniti masnoću. Nakon toga svaku šniclu iseći na trakice široke oko 1 cm, a zatim njih iseći na komadiće od oko 3 cm duge. U jednu posudu položite meso u komadićima, dodajte maslinovo ulje i začine,a onda sve lepo izmešajte.
Ovo je veoma bitna stvar - meso stavite da odstoji u pousdi sa poklopcem u frižideru najmanje 120 minuta, ali mnogo je bolje da ti bude duže zbog ukusa. Ako imate vremena, ostavite ga celu noć. Meso nemojte pržiti više od pola sata pre nego što planirate da ga jedete, pošto je znatno ukusnije kad je toplo. U posudu stavite ulje, a kada se zagreje samo dodajte meso i pržite ga na umerenoj temperaturi.
Meso će tokom ovog procesa ispuštati vodu, pa će se zato prvo dinstati u sopstvenom soku i začinima, a kad oni ispare, ostavite ga jođ desetak minuta. Stalno ga mešajte, pošto meso ne bi trebalo da bude reš, jer onda neće biti mekano.
Caciki
Operite i oljuštite krastavce , a zatim ga izrendajte što sitnije možete. Kako krastavci sadrže dosta vode, stavite ih u cediljku i pritiskajte kašikom da bi se skroz ocedili. Zatim ih u drugoj posudi pomešajte sa pavlakom i začinima. Zatvorite posudu, a onda je ostavite je u frižideru 50 do 100 minuta pre nego što planirate da jedete.
Tortilje
Promešati brašno, pa mu onda dodati smekšali maslac i so, pa toplom vodom umesiti glatko testo. Ostaviti ga najmanje desetak minuta, a onda izdeliti na loptice željene veličine. Svaku lopticu raširiti u krug, pa ispeći na dobro zagrejanom tiganju, sa obe strane po nekoliko minuta. Nadevati tortilje filom po želji. Ako želite da skratite vreme pripreme, zamrznute tortilje možete kupiti u svakom supermarketu.
Pomfrit
Probajte da napravite malo zdraviju varijantu pomfrita. Krompir iseckajte kao za regularni pomfrit, posolite i dodajte malo ulja. Onda sve to lepo pomešajte i ispecite u rerni, ali tako da ne bude reš.
Ostalo
Crni luk u obliku rebaraca, a paradajz iseckan na šnite - ubacite u tortilju.
Služenje
Svaku tortilju lepo napunite caciki salatom, zatim dodajte meso, paradajz crni luk i pomfrit. I na kraju, samo umotajte tortilju.