Zlatne kao dukat, okrugle, sa prstenom u sredini: Najlepše STARINSKE KROFNE po receptu mama Goce vraćaju u detinjstvo

0

Savršene za zaslađenje posle porodičnog ručka vikendom

Domaće krofne po starinskom receptu
Domaće krofne po starinskom receptu foto: sherlesi/Shutterstock

Nekada je teško bilo i zamisliti porodični ručak bez nekog ukusnog slatkiša koji bi se služio odmah posle glavnog obroka.

 

Ipak, danas je mnogo manje vremena, a i porodičnih okupljanja, ali to ne znači da treba da zaboravimo na stare dobre slatkiše i recepte koje su naše bake pravile.

 

Jedan od njih, iz sveske stare domaćice je pred vama. Ako volite ukusne i meke krofne ovaj recept će vam se sigurno dopasti.

Sastojci:

 

  • 50 g svežeg kvasca
  • 3 kašike šećera
  • 400 ml mleka
  • 2 jaja
  • 50 ml ulja
  • 800 g brašna
  • ½ kašičice soli
  • 700 ml ulja za prženje

 

Priprema:

 

U posudu razmutite kvasac u malo mleka. Kad malo krene da narasta dodajte sve ostale sastojke, šećer, jaja, ulje, bašno i so. Sve to umesite u meko testo i ostavite ga da odstoji oko sat vremena.

 

Naraslo testo umesite još jednom, pustite desetak minuta da naraste, zatim ga opet umesite i krenite sa odvajanjem loptica. Meni je prava mera 70 grama. Ukoliko se složimo imaćete dvadesetak krofni.

Mirisne krofne po starom receptu koji svima uspeva
Mirisne krofne po starom receptu koji svima uspeva foto: Mirjam Kavcic/Shutterstock

 

Zagrejte ulje na najnižoj temperaturi ringle i ubacite krofne koje ste prve oblikovali. U šerpi bi trebalo da bude dovoljno ulja da krofne putaju, nikako da ne dodiruju dno.

 

Strana koja je bila odozgo ide dole u ulje. Poklopite šerpu u kojoj se prže da dodatno narastu a kada porumene okrenite ih na drugu stranu pustite da se isprže do kraja. Ne poklapajte opet. Dalje znate šta vam je činiti.

 

Bonus video:

 

Rolat od mlevenog mesa i vitaminska salata - recept 

 

makonda-tracker