Stanovnici Turske se već decenijama kunu u lahmadžun. To je jedno od najpopularnijih jela iz ove zemlje.
Lahmadžun je bez ikakve dileme jedno od najpopularnijih jela iz turske kuhinje. U ovoj zemlji svo obožavaju ovaj specijalitet, a recept je takav da ga uopšte nije teško napraviti.
SASTOJCI
mlevena junetina - 200 g
crni luk srednje veličine - jedan komad
beli luk - 3 čena
1 šaka peršina
crvena paprika - jedan komad
pasirani paradajz - 4 kašike
mleveni čili - jedna mala kašika
mlevena crvena paprika - jedna mala kašika
so - po ukusu
biber - po ukusu
SASTOJCI ZA TESTO
brašno - 300 g
svež kvasc - 15 g
topla voda - 250 ml
so - jedna mala kašika
šećer - jedna mala kašika
maslinovo ulja - jedna kašika
mleko - 3 kašika
PRIPREMA
Prvo sve sastojke osim mesa stavite u seckalicu i narežite na sitno. Samp pazite da sastojci ne budu kašasti, nego lepo i sitno isečeni.
Smesu koju dobijete pomešajte sa mesom i onda polako sve mesite, a začine dodajte po vašem ukusu.
Kad dođete do testa - prvo u mlako mleko sipate šećer, onda izmrvite kvasac i pomešate sa brašnom.
Nakon što se kvasac nadigne, sipajte ga u posudu gde je brašno, a zatom dodajte so i vodu i zamesite testo.
Onda ga ostavite da naraste i premažite uljem. Za to je potrebno oko 45 minuta do sat vremena.
Posle toga ga podelite na pet jednakih delova. Dobijene kugle razvaljajte što je tanje moguće i obratite pažnju da vam se testo ne lepi za radnu površinu.
Stavite na njega dve kašike nadeva, a onda prstima lagano nadev raširite po celom testu.
Sve to ponovite sa preostalim kuglama koje ste prethodno rastanjili. Nakon toga stavite u pleh i pecite na 200 stepeni između 10 i 15 minuta.
Bonus video: