mekan i preukusan

Kako se pravi POSNI SLAVSKI KOLAČ? Uz ovaj RECEPT ZA POČETNIKE umesićete najlepšu pogaču koja će zadiviti sve goste

0

Ukoliko ste tek počeli da slavite slavu i nikada niste pravili slavski kolač ovaj recept će vam pomoći da "iz prve" ispadne savršen 

foto: Shutterstock / nada54
foto: Shutterstock / nada54

Posne slave znaju da budu poprilično zahtevne, jer se hrana mora prilagoditi pravilima posta. Prilikom spremanja hrane domaćice moraju da vode računa o tome da koriste samo one namirnice koje su biljnog porekla.

 

Ovo može da bude problem kada je priprema testa u pitanju, jer po gotovo svim receptima u njega ide mleko. Ipak, nije nemoguće napraviti pogaču ili kiflice i bez ovog dodatka.

 

Evo kako da napravite najukusniju i najmekaniju posnu pogaču ili slavski kolač bez imalo muke. Pripremite ruke, sastojke i krenite - rezultati će vas oduševiti. 

 

 

Ukoliko ste početnik pročitajte recept u nastavku, ispratite sve korake i umesićete najlepši slavski kolač. Nakon pečenja kolač ukrasite.

 

Sastojci:

 

  • pola kg brašna
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 300 - 400 ml kisele vode
  • 80 ml ulja
  • pola kašićice šećera
  • 1 kašičica soli

 

Priprema:

 

Pomešajte kvasac sa šećerom i kašikom brašna pa prelijte kiselom vodom sobne temperature da kisne. Kad se kvasac aktivira dodati ostatak brašna i so pa zamesite testo.

 

Dobro ga obraditi i ostaviti da narasta na toplom oko 40 min. Naraslo testo ponovo premesiti, staviti u šerpu u kojoj ćete peći i pustiti da naraste jos 15min a onda peći na 220 stepeni oko sat vremena.

 

Kada se ohladi po izboru mozete da ga ukraste ružicama, listićima ili ga našarajete pečatom, to je sada već stvar mašte, ali i vašeg umeća. 

 

 

 

makonda-tracker