Ukoliko ste tek počeli da slavite slavu i nikada niste pravili slavski kolač ovaj recept će vam pomoći da "iz prve" ispadne savršen
![foto: Shutterstock / nada54](/data/images/2023/01/19/12/353452_slavksi-kolac-shutterstock-2091379468_ff.jpg?ver=1674128646)
Posne slave znaju da budu poprilično zahtevne, jer se hrana mora prilagoditi pravilima posta. Prilikom spremanja hrane domaćice moraju da vode računa o tome da koriste samo one namirnice koje su biljnog porekla.
Ovo može da bude problem kada je priprema testa u pitanju, jer po gotovo svim receptima u njega ide mleko. Ipak, nije nemoguće napraviti pogaču ili kiflice i bez ovog dodatka.
Evo kako da napravite najukusniju i najmekaniju posnu pogaču ili slavski kolač bez imalo muke. Pripremite ruke, sastojke i krenite - rezultati će vas oduševiti.
Ukoliko ste početnik pročitajte recept u nastavku, ispratite sve korake i umesićete najlepši slavski kolač. Nakon pečenja kolač ukrasite.
Sastojci:
- pola kg brašna
- 1 kesica suvog kvasca
- 300 - 400 ml kisele vode
- 80 ml ulja
- pola kašićice šećera
- 1 kašičica soli
Priprema:
Pomešajte kvasac sa šećerom i kašikom brašna pa prelijte kiselom vodom sobne temperature da kisne. Kad se kvasac aktivira dodati ostatak brašna i so pa zamesite testo.
Dobro ga obraditi i ostaviti da narasta na toplom oko 40 min. Naraslo testo ponovo premesiti, staviti u šerpu u kojoj ćete peći i pustiti da naraste jos 15min a onda peći na 220 stepeni oko sat vremena.
Kada se ohladi po izboru mozete da ga ukraste ružicama, listićima ili ga našarajete pečatom, to je sada već stvar mašte, ali i vašeg umeća.