Slavsko žito je jedan od simbola svake krsne slave.
Stari običaj koji mnogi i danas poštuju na slavama je da se gostima prvo posluži slavsko žito.
To je tako pošto žito simbolizuje večni život i vaskrsenje, pa je tako domaćicama važno da žito spreme na najbolji mogući način.
A u receptima za žito postoji jedna caka, koja zna da posebnu notu ukusu.
Dodajte mu cimet i muskatni oraščić.
SASTOJCI
- pšenica belica - 300 grama
- mleveni orasi - 300 grama
- šećer - 250 grama
- vanili šećer - 1 kesica
- muskatni oraščić
- cimet - pola male kašike
PRIPREMA
Za početak dobro očistite pšenicu, a onda je prebacite u jednu veću posudu i pustite da provri.
Nakon što provri ostavte u vodi još oko pet minuta, a zatim prospite vodu i žito ostavite u cediljki.
Sad sipjate novu vodu i sve ovo ponovite. I tako ponavljajte ukupno četiri puta.
Imajte na umu da će tokom kuvanja neka zrna raspuknuti i to je u redu - nemojte da se brinete.
Posle četvrtog ponavljanja sklonite posudu sa ringle i stavite je na hladnije mesto, poklopite i zamotajte u toplu tkaninu.
Ostavite nekoliko sati tako žito je kuvano. Posle ga procedite, ali tako da vam ostane dva decilitra tečnosti.
Sameljite ga u blenderu. pa u jednoj većoj posudi pomešajte žito, mlevene orahe i šećer.
E sad je vreme da dodate vanilu, cimeta i muskatni oraščić. I to vam je to.
Bonus video: