najbolji recept

Kako se kuva žito za slavu? Postoji caka koja mu daje poseban ukus

0

Slavsko žito je jedan od simbola svake krsne slave. 

Kako skuvati slavsko žito?
Kako skuvati slavsko žito? foto: Shutterstock, Shutterstock / nada54

Stari običaj koji mnogi i danas poštuju na slavama je da se gostima prvo posluži slavsko žito. 

 

To je tako pošto žito simbolizuje večni život i vaskrsenje, pa je tako domaćicama važno da žito spreme na najbolji mogući način. 

 

A u receptima za žito postoji jedna caka, koja zna da posebnu notu ukusu.

 

Dodajte mu cimet i muskatni oraščić.

 

SASTOJCI 

 

  • pšenica belica - 300 grama
  • mleveni orasi - 300 grama
  • šećer - 250 grama
  • vanili šećer - 1 kesica
  • muskatni oraščić
  • cimet - pola male kašike

 

PRIPREMA 

 

Za početak dobro očistite pšenicu, a onda je prebacite u jednu veću posudu i pustite da provri. 

 

Nakon što provri ostavte u vodi još oko pet minuta, a zatim prospite vodu i žito ostavite u cediljki.

 

Sad sipjate novu vodu i sve ovo ponovite. I tako ponavljajte ukupno četiri puta.

 

Imajte na umu da će tokom kuvanja neka zrna raspuknuti i to je u redu - nemojte da se brinete.

 

Posle četvrtog ponavljanja sklonite posudu sa ringle i stavite je na hladnije mesto, poklopite i zamotajte u toplu tkaninu.

 

Ostavite nekoliko sati tako žito je kuvano. Posle ga procedite, ali tako da vam ostane dva decilitra tečnosti.

 

Sameljite ga u blenderu. pa u jednoj većoj posudi pomešajte žito, mlevene orahe i šećer.

 

E sad je vreme da dodate vanilu, cimeta i muskatni oraščić. I to vam je to. 

 

Bonus video: 

 

 

 

 

 

makonda-tracker