Superbrze mini-pite koje su i dekorativne i božanstvenog ukusa, a prave se jednostavnije nego klasične pite i bureci
Ljubitelji turske kuhinje i, na prvom mestu, bureka i pita, često odustaju od pripreme ovih zasitnih jela zbog nešto duže pripreme.
Međutim, postoji vrlo brz način da se dobijete isti ukus, a na tanjiru će vam biti i veoma dekorativna mini-pita.
U pitanju je popularni cigara-burek, punjen sitnim slanim sirom i sitno seckanim peršunom, koji se prži u tiganju, i to za samo nekoliko minuta.
Sastojci:
- jedno pakovanje gotovih kora za pitu
- 500 grama sitnog sira
- 100 grama seckanog peršuna
- 2 jajeta
- so po želji
- ulje po potrebi
Priprema
- Umutite u činiji jaja, pa im dodajte sitni sir i peršun.
- U zavisnosti od toga koliko je sir slan, možete, ali ne morate dodati so.
- Uzmite kore za pitu i isecite ih na dve polovine. Potom te polovine presecite dijagonalno, tako da napravite trouglove.
- Na širi deo trougla kašikom stavite nadev, pa rolajte prema vrhu trougla, odnosno prema uskom uglu. Dok rolate, možete preklapati ivice sa strane, kako fil ne bi iscureo. Kad budete pri kraju, mokrom četkicom navlažite uži ugao trougla i tako će se mini-pita zalepiti, umesto da se odmota tokom prženja.
- U dublji tiganj sipajte ulje, pa uključite da se ringla greje.
- Kada ulje bude vruće, ubacite pitice i pržite po nekoliko minuta s obeju strana, dok ne dobiju finu zlatnu nijansu.
- Nakon što izvadite, ređajte po papirnom ubrusu, da se ocedi višak masnoće.
- Služite uz jogurt.
BONUS VIDEO
Recept za sladoled bez šećera
( Glossy )