Ako želite da svakog dana tokom radne nedelje imate kuvani ručak ovo su super ideje
Kuvani obroci su nešto što bi trebalo da se podrazumeva svim porodicama, a naročito onima sa malom decom.
Zbog urbanog načina života mnoge žene ne stižu da kuvaju svaki dan, pa jedu nekvalitetnu, brzu hranu. Osim što troše mnogo novca na nju, ona ozbiljno može da ugrozi zdravlje svakog čoveka.
Ukoliko se i vi pitate kako da se organizujete da svakog dana imate kuvani obrok za svoju porodicu mi vam možemo donekle pomoći u tome.
Pred vama su jeftina jela, koja se brzo spremaju, a ukusna su, hranljiva i što je važno zasitna.
Slatki kupus sa kobasicom
Za pripremu ovog obroka potrebno je:
- mala glavica kupusa
- 1 šargarepa
- 1 luk
- začini
- 300 g kobasice (srpska ili neka slična)
Priprema:
Kupus iseckajte na kockice, isto uradite i sa lukom i šargarepom. Stavite u šerpu i sipajte 2 dl vode, posolite, dodajte začine po ukusu. Kad provri dodajte kobasicu iseckanu na kockice. Ako ne volite kuvanu kobasicu, možete je ispržiti i odvojeno na tiganju i poslužiti uz kupus.
Kupus kuvajte 20 do 25 minuta. Probajte da li je slan, ako želite dodajte još začina i kad se prohladi spreman je za konzumiranje.
Marinirana pileća krilca
Za pripremu je potrebno:
- 800 g pilećih krilaca
- kašika meda
- začini
Krilca dan ranije stavite u marinadu, malo ulja, malo začina i po želji beli luk. Možete dodati i jednu kašiku meda.
Nakon toga, staviti ih na pek papir i peći pola sata na 220 stepeni u rerni. Izvadite i služite dok su vruća.
Grašak sa slaninicom
Grašak možete spremiti i veću količinu, jer se može podgevati i jesti nekoliko dana.
Potrebno je:
- 500 g graška
- 2, 3 šnite mesnate slanine
- 1 šargarepa
- 1 luk
- začini
Priprema:
Luk i šargarepu sitno iseckati, pa propržiti na malo ulja. Dodati grašak,začine, naliti vodu i kuvati pola sata. Za to vreme propržiti slaninu i pred samo posluženje dodati je u grašak. Služiti toplo.
Ova jela su jeftina, brzo se spremaju, a možete ih podgrevati i narednog dana. Ukoliko ne želite, možete mesni deo obroka izbaciti, jer mnogi nutricionisti i lekari savetuju da se meso kozumira 2 do 3 puta nedeljno, nije neophodno jesti ga svakog dana.
Bonus video:
Lažne mini pitice od praziluka