NJAM

Recept za gambore ( kozice ) sa belim lukom: Morski plodovi su i zdravi i ukusni

0

Gambori ili kozice su mnogima jedan od omiljenih morskih plodova. 

 

 

 

Gambori sa sosom od belog luka su i zdravi i ukusni
Gambori sa sosom od belog luka su i zdravi i ukusni foto: Shutterstock / Ryzhkov Photography

Morske plodove bi trebalo jesti relativno često pošto sadrže dosta vitamina. A ako i još dodate i beli luk, kao što je slučaj u ovom receptu za gambore - onda će ovaj obrok još bolje uticati na ljudski organizam.

 

I da, da ne bude zabune - gambori su samo drugi naziv za kozice. 

 

 

SASTOJCI 

 

  • gambori - oko pola kilograma
  • beli luk - 5-6 čenova
  • maslac - 40 grama
  • peršun - oko 100 grama 
  • tucana ljuta paprika - jedna mala kašika
  • so - po želji 
  • limunov sok - 2-3 kašike
  • sok iz tegle kapra - jedna kašika
  • maslinovo ulje 

 

PRIPREMA

 

Prvo možete da pomešate sok kapra i limunov sok. Nakon toga u već zagejani tiganj stavite maslinovo ulje i pustite ga da se lepo zagreje.

 

Sad ubacite gambore na dinstanje i posolite ih. Negde na pola dinstanja sipajte u tiganj beli luk i tucanu papriku i kratko proprižite sve zajedno.

 

Posle dodajte soka od limuna i kapra, malu kocku maslaca i pola mere peršuna. Kada

 

Nakon što se prva kockica maslaca otopi stavite i ostale i malo smanjite temperaturu. Ukoliko želite sa možete da posolite još.

 

Napravite tost i na kriške poredajte gambore. Dodajte malo vode u sos koji je ostao u tiganju , a onda ostavite da prokuva i sipajte ga po gamborima.

 

Naravno, ako ne želite tost gambore možete ukombinovati sa rižotom ili pastom.

 

Bonus video:

 

 

 

 

makonda-tracker