Gambori ili kozice su mnogima jedan od omiljenih morskih plodova.
Morske plodove bi trebalo jesti relativno često pošto sadrže dosta vitamina. A ako i još dodate i beli luk, kao što je slučaj u ovom receptu za gambore - onda će ovaj obrok još bolje uticati na ljudski organizam.
I da, da ne bude zabune - gambori su samo drugi naziv za kozice.
SASTOJCI
- gambori - oko pola kilograma
- beli luk - 5-6 čenova
- maslac - 40 grama
- peršun - oko 100 grama
- tucana ljuta paprika - jedna mala kašika
- so - po želji
- limunov sok - 2-3 kašike
- sok iz tegle kapra - jedna kašika
- maslinovo ulje
PRIPREMA
Prvo možete da pomešate sok kapra i limunov sok. Nakon toga u već zagejani tiganj stavite maslinovo ulje i pustite ga da se lepo zagreje.
Sad ubacite gambore na dinstanje i posolite ih. Negde na pola dinstanja sipajte u tiganj beli luk i tucanu papriku i kratko proprižite sve zajedno.
Posle dodajte soka od limuna i kapra, malu kocku maslaca i pola mere peršuna. Kada
Nakon što se prva kockica maslaca otopi stavite i ostale i malo smanjite temperaturu. Ukoliko želite sa možete da posolite još.
Napravite tost i na kriške poredajte gambore. Dodajte malo vode u sos koji je ostao u tiganju , a onda ostavite da prokuva i sipajte ga po gamborima.
Naravno, ako ne želite tost gambore možete ukombinovati sa rižotom ili pastom.
Bonus video: