Svečanu trpezu teško je zamisliti bez ove slatke pikanterije
Uskoro počinje sezona slava, pa domaćice već polako razmišljaju šta je to što će se ove godine naći na trpezi pred gostima. Sitni kolači nekada su bili nešto što se podrazumevalo, ali danas i ne baš.
Mnoge domaćice se radije odlučuju za jednu ili dve torte, a jedna od onih koje već godinama imaju svoje mesto na svečanoj trpezi svakako je Esterhazi torta.
Za njenu pripremu je potrebno poprilično vremena, ali se svaki trenutak truda isplati.
Potrebno je:
Kora:
- 6 belanaca
- 200 g šećera
- 200 g pečenih, mlevenih lešnika
- 80 g brašna
Krem:
- 6 žumanca
- 3 jaja (cela)
- 250 g šećera
- 200 g margarina
- 200 g pečenih, mlevenih lešnika
- 1 kesica vanilinog šećera
Dekoracija:
- 100 g bele čokolade
- 50 g crne čokolade
Priprema:
Kora
Umutiti belanca mikserom uz postepeno dodavanje šećera. Kada se dobije gust sneg isključiti mikser i dodati lešnike, zatim dodati brašno iz dva puta i sve lepo sjediniti mešajući špatulom.
Masu presuti na papir za pečenje tako da se dobije kora debljine 1,5 cm i peći 10-tak minuta na 180 °C. Kada se kora ohladi od te jedne napraviti tri kore, dve cele i jednu iskrojenu od ostataka.
Krem
Kuvati na pari žumanca, cela jaja, vanilin šećer i šećer, mešati žicom dok se ne dobije lep gusti krem. Kad se zgusne ostaviti da se hladi. Umutiti omekšali margarin mikserom, pa dodati ohlađeni krem od žumanaca i sve lepo sjediniti uz stalno mešanje mikserom srednjom brzinom. Na kraju dodati mlevene lešnike i špatulom sve sjediniti. Filovati u okruglom kalupu, a koru iskrojenu od ostataka staviti u sredinu.
Ostaviti tortu da se malo prohladi, za to vreme otopiti crnu i belu čokoladu. Preliti prvo crnu, pa belom dekoristati po želji.
Bonus video:
Recept za gulaš koji osvaja