Caciki je tradicionalni grčki sos koji se služi skoro uz sve.
Caciki salata je nešto što se u Grčkoj može jesti za sva tri dnevna obroka, pa i za užine između. Caciki je jedan od zaštitnih znakova grčke nacionalne kuhinje, a mi vam predstavljamo recept sa nanom.
SASTOJCI
- običan grčki jogurt - šolja i po
- renadni krastavac - dve šolje
- ekstra devičansko maslinovo ulje - dve kašike
- isseckana sveža nana - dve kašike
- limunov sok - dve kašike
- češanj belog luka presovan ili mleven - jedan komad
- morska so - pola male kašike
PRIPREMA
Prvo procedite krastavac, pošto je neophodno da uklonite suvišnu vodu. Nakon toga posudu u kojoj je krastavac dodjate i maslinovo ulje, začinsko bilje, limunov sok, beli luk i so.
Sve to lepo promešajte, pa onda pustite da odstoji između pet i 10 minuta. Sada je momenat da probate smesu, kako biste u slučaju potrebe dodali neki od sastojaka. Sami procenite da li vam je potrebno još nane, limunovog soka i soli ili je sve taman.
I to je to. Imajte na umu da caciki ne može da stoji duže od četiri dana.
Bonus video: