neodoljivo

Recept za caciki salatu sa nanom: Zaštitni znak grčke kuhinje koji ide uz skoro svako jelo koje vam padne na pamet

0

Caciki je tradicionalni grčki sos koji se služi skoro uz sve. 

Caciki je čedo grčke nacionalne kuhinje
Caciki je čedo grčke nacionalne kuhinje foto: Shutterstock/Liliya Kandrashevich

Caciki salata je nešto što se u Grčkoj može jesti za sva tri dnevna obroka, pa i za užine između. Caciki je jedan od zaštitnih znakova grčke nacionalne kuhinje, a mi vam predstavljamo recept sa nanom.

 

SASTOJCI

 

  • običan grčki jogurt - šolja i po 
  • renadni krastavac - dve šolje 
  • ekstra devičansko maslinovo ulje - dve kašike
  • isseckana sveža nana - dve kašike
  • limunov sok - dve kašike  
  • češanj belog luka presovan ili mleven - jedan komad 
  • morska so - pola male kašike 

 

PRIPREMA 


Prvo procedite krastavac, pošto je neophodno da uklonite suvišnu vodu. Nakon toga posudu u kojoj je krastavac dodjate i maslinovo ulje, začinsko bilje, limunov sok, beli luk i so.

 

Sve to lepo promešajte, pa onda pustite da odstoji između pet i 10 minuta. Sada je momenat da probate smesu, kako biste u slučaju potrebe dodali neki od sastojaka.  Sami procenite da li vam je potrebno još nane, limunovog soka i soli ili je sve taman. 

 

I to je to. Imajte na umu da caciki ne može da stoji duže od četiri dana. 

 

Bonus video: 

 

 

 

makonda-tracker