napravite je dva-tri dana pre proslave

DOMAĆA, bogata, za svaki tip proslava: ŠVALER torta je prava rapsodija ukusa i neizostavna u vašoj zbirci recepata

0

Isprobajte starinski recept za neodoljivu Švaler tortu koja se topi u ustima

Švaler torta će biti pravi izbor za vaš rođendan, slavu, žurku...
Švaler torta će biti pravi izbor za vaš rođendan, slavu, žurku...foto: Michelle D. Milliman/Shutterstock

Ako volite domaće, "jake" torte, starinske recepte i ne priznajete kore bez oraha, Švaler torta je u tom slučaju idealna za vas i vašu porodicu.

 

Pravi se relativno jednostavno, ali je bogata, ukusna i svi vole da se njome zaslade.

 

Nećete pogrešiti da je spremite za neki važan povod, slavu ili rođendan, a valjalo bi da je napravite dva do tri dana pre služenja, da fino odstoji.

 

Imajte u vidu da se za starinske recepte koristi velika količina šećera. Možete je korigovati prema vašem ukusu ili potrebama.

 

Sastojci:

 

Kore

 

  • 15 belanaca
  • 45 kašika šećera
  • 300 g seckanih oraha + 100gr za dekoraciju
  • 9 kašika prezli
  • 3 kašike brašna
  • sok od limuna

 

Fil

 

  • 15 žumanaca
  • 150 g šećera
  • 2 margarina
  • 100 g šećera u prahu
  • 2 pudinga od vanile
  • 500 ml mleka
  • šlag za dekoraciju

 

Priprema:

  1. Od ove količine se prave 3 kore, svaka zasebno.
  2. Za jednu koru: umutite 5 belanaca sa 15 kašika šećera, dodati kašiku brašna i 3 kašike prezli, malo soka od limuna i 100g seckanih oraha.
  3. U pleh obložen pek-papirom staviti smesu i peći 20 minuta na 150°C.
  4. Ponoviti postupak još dva puta, da dobijete tri kore.
  5. Za fil: Umutiti 15 žumanaca sa 150 g šećera na pari, pa ostaviti da se ohladi.
  6. Posebno skuvati 2 pudinga od vanile u pola litre mleka i to dodati ohlađenom filu.
  7. Umutiti 2 margarina sa 100g prah šećera i sjediniti sa ohlađenim filom. Sve dobro izmešati.
  8. Tortu filujte, pa je premažite filom i odozgo.
  9. Ukrasite seckanim orasima, šlagom...

Bonus video

Italijanska bakina torta

 

makonda-tracker