Isprobajte starinski recept za neodoljivu Švaler tortu koja se topi u ustima
Ako volite domaće, "jake" torte, starinske recepte i ne priznajete kore bez oraha, Švaler torta je u tom slučaju idealna za vas i vašu porodicu.
Pravi se relativno jednostavno, ali je bogata, ukusna i svi vole da se njome zaslade.
Nećete pogrešiti da je spremite za neki važan povod, slavu ili rođendan, a valjalo bi da je napravite dva do tri dana pre služenja, da fino odstoji.
Imajte u vidu da se za starinske recepte koristi velika količina šećera. Možete je korigovati prema vašem ukusu ili potrebama.
Sastojci:
Kore
- 15 belanaca
- 45 kašika šećera
- 300 g seckanih oraha + 100gr za dekoraciju
- 9 kašika prezli
- 3 kašike brašna
- sok od limuna
Fil
- 15 žumanaca
- 150 g šećera
- 2 margarina
- 100 g šećera u prahu
- 2 pudinga od vanile
- 500 ml mleka
- šlag za dekoraciju
Priprema:
- Od ove količine se prave 3 kore, svaka zasebno.
- Za jednu koru: umutite 5 belanaca sa 15 kašika šećera, dodati kašiku brašna i 3 kašike prezli, malo soka od limuna i 100g seckanih oraha.
- U pleh obložen pek-papirom staviti smesu i peći 20 minuta na 150°C.
- Ponoviti postupak još dva puta, da dobijete tri kore.
- Za fil: Umutiti 15 žumanaca sa 150 g šećera na pari, pa ostaviti da se ohladi.
- Posebno skuvati 2 pudinga od vanile u pola litre mleka i to dodati ohlađenom filu.
- Umutiti 2 margarina sa 100g prah šećera i sjediniti sa ohlađenim filom. Sve dobro izmešati.
- Tortu filujte, pa je premažite filom i odozgo.
- Ukrasite seckanim orasima, šlagom...
Bonus video
Italijanska bakina torta
( Glossy )