Božanstvene puslica kore premazane slasnim mlečnim filom bile su jedna od najpopularnijih poslastica u staroj Jugoslaviji
Zvali je šuškavac torta ili šuškava torta, ovaj dezert će vam postati jedan od omiljenih ako ga ranije niste jeli. Ako jeste, vratiće vas u neka bezbrižna vremena i slatkiš kod bake posle bogatog ručka.
Iako su kore od belanaca i šećera pomalo zahtevne – ne zato što oko njih imate mnogo posla, već zato što morate da sačekate da se osuše, rezultat je neverovatan. Lešnike u receptu, inače, možete zameniti orasima, ukus ovog slatkiša iz stare Jugoslavije će biti jednako bogat.
Dodajte tome jednostavan fil od žumanaca i dobro umućen šlag i čekaju vas slatki zalogaji kojima je nemoguće odoleti.
Sastojci
Za kore:
- 10 belanaca
- 2 kašičice sirćeta
- pola kilograma šećera
- 1 kesica vanilin šećera
Za fil:
- 10 žumanaca
- 250 g putera
- 21 kašika šećera u prahu
- 5 kašika šećera
- 300 grama mlevenih lešnika
- 150 ml toplog mleka
Za premazivanje:
- 150 grama šlaga
- 200 ml slatke pavlake
- 200 ml mleka
Za ukrašavanje:
- mleveni lešnik po ukusu
Priprema
- Odvojte polovinu pripremljenih belanaca i šećera, pa ih pomešajte i mutite na pari dok se šećer ne otopi. Potom to umutite mikserom dobro, oko 10 minuta, pa pred kraj dodajte kašiku sirćeta i mutite još 30 sekundi.
- To sipajte u pleh, prethodno obložen pek-papirom i stavite u rernu zagrejanu na 120 stepeni, da se polako suši oko dva sata.
- Isto ponovite s drugom polovinom belanaca i šećera, da biste dobili drugu koru (uz dodatak jedne kašike sirćeta).
- Za fil, pomešajte šećer sa žumancima i uz mešanje skuvajte to na pari. Dobro promešajte i ostavite da se hladi.
- Mlevene lešnike potopite u vruće mleko.
- Odvojeno umutite mikserom puter i šećer u prahu, pa u to sipajte ohlađenu mešavinu sa žumancima. Mutite i na kraju dodajte ohlađene mlevene lešnike.
- U jednoj porudi pomešajte hladno mleko, slatku pavlaku i prah za šlag, pa mutite dok se fino ne zgusne.
- Stavite prvu koru na tacnu ili u zvono, pa je premažite filom. Preko toga stavite jednu polovinu šlaga, pa preklopite drugom korom. Stavite preko ostatak šlaga.
- Pospite mlevenim lešnicima.
- Odložite u frižider da se stegne, najmanje na 4-8 sati, idealno preko noći.
BONUS VIDEO
Najbrža čokoladna torta