Jugoslavija budi brojne uspomene u vama, a neke od njih su svakako i brojni specijaliteti koje su nam majke i bake spremale u detinjstvu.
Oni koji pamte Jugoslaviju uvek se sa setom sećaju te zemlje i ljudi kojih više nema, a ono što je ostalo, pored brojnih uspomena, su i različiti doživljaji iz detinjstva, ali i mirisi koji nas podsećaju na bezbrižno doba.
Tih godina nije postojalo dete koje nije s uživanjem doručkovalo jugoslovenske gibančice, a još ako uz to dodate kiselo mleko, vi imate obrok iz snova. Sigurno će vas ovaj recept podsetiti i na vaše odrastanje i brojne uspomene koje nosite sa sobom.
Još jedna prednost jugoslovenskih gibančica je što nema čekanja da testo nadođe, već je sve gotovo za tren oka!
Sastojci:
- 500 g brašna
- 120 g svinjske masti
- 200 ml vode
- 1 kašičica soli
- 1 jaje
- 200 sitnog sira
Priprema:
U brašno dodajte so, jaje, 100 grama masti i vodu, pa umesite srednje meko testo koje ćete posle podeliti na šest delova. Nakon toga svaki deo testa rastanjite i mažite sirom tako da ne idete skroz do ivica, zatim preklopit i krajeve pritisnite viljuškom.
Ostatak masti rastopite u tiganju i gibančice pržite sve dok ne porumene.
Prijatno!