PRSTE DA POLIŽEŠ

Mekano, toplo i opija mirisom: Stare jugoslovenske gibančice, zaboravljeno jelo koje su volele generacije (RECEPT)

0

Jugoslavija budi brojne uspomene u vama, a neke od njih su svakako i brojni specijaliteti koje su nam majke i bake spremale u detinjstvu.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Oni koji pamte Jugoslaviju uvek se sa setom sećaju te zemlje i ljudi kojih više nema, a ono što je ostalo, pored brojnih uspomena, su i različiti doživljaji iz detinjstva, ali i mirisi koji nas podsećaju na bezbrižno doba.

 

Tih godina nije postojalo dete koje nije s uživanjem doručkovalo jugoslovenske gibančice, a još ako uz to dodate kiselo mleko, vi imate obrok iz snova. Sigurno će vas ovaj recept podsetiti i na vaše odrastanje i brojne uspomene koje nosite sa sobom.

Još jedna prednost jugoslovenskih gibančica je što nema čekanja da testo nadođe, već je sve gotovo za tren oka!

 

Sastojci:

 

  • 500 g brašna
  • 120 g svinjske masti
  • 200 ml vode
  • 1 kašičica soli
  • 1 jaje
  • 200 sitnog sira

 

Priprema:

 

U brašno dodajte so, jaje, 100 grama masti i vodu, pa umesite srednje meko testo koje ćete posle podeliti na šest delova. Nakon toga svaki deo testa rastanjite i mažite sirom tako da ne idete skroz do ivica, zatim preklopit i krajeve pritisnite viljuškom. 

 

Ostatak masti rastopite u tiganju i gibančice pržite sve dok ne porumene.

 

Prijatno!

 

 

makonda-tracker