Zima je jedno od najdražih perioda u toku godine i zbog brojnih ukusnih jela koja su karakteristična za to godišnje doba.
Zimnica i sve njene varijante su najbolji deo zime, a gotovo da su svi praznici nezamislivi bez šarene salate.
Sve što vam je potrebno je povrće isto kao za turšiju, a vaši ukućani će uživati i ono što je najvažnije, dugotrajna je pa nema opasnosti od toga da će se pokvariti.
Sastojci:
- 1 kg paprika
- 1 kg kupusa
- 1 kg krastavčića
- 1 kg karfiola
- 1 kg zelenog paradajza, šargarepe, crvenog luka
Za prelivanje salate:
- 3 l vode
- 1 l sirće razblaženo 9%
- 9 kašika soli
- 9 kašika šećera
- 1 kom vinobran
Priprema:
Najpre operite povrće, izribajte kupus, očistite papriku i iseckajte na rezance, krastavce i šargarepu iseckajte na kolutiće, a paradajz na kriške. Luk takođe možete iseckati na rezance.
Povrće dobro izmešajte u jednoj velikoj posudi, za to vreme prokuvajte preliv i vrelim prelijte povrće. Zatim pokrijte čistom krpom i zamotajte u ćebe, ostavite da stoji 24 sata i promešajte dva do tri puta.
Povrće pakujte u čiste tegle, malo pritiskajte i prelijte vodom u kojoj je stajalo, bitno je da voda bude iznad povrća.