Vreme zimnice polako kreće, a domaći džem je slatkiš koji definitivno zaslužuje da se nađe u vašoj ostavi
Sezona sočnog i slatkog voća je počela. Osim ukusnih breskvi i kajsija od kojih se mogu napraviti ukusne poslastice, tu su i šljive za pripremu pekmeza ili džema po receptima koji vraćaju u detinjstvo.
Ukoliko volite da pripremate zimnicu razmislite o tome da napavite džem koji će vam odlično poslužiti tokom zime, kao namaz na hleb ili ukusne palačinke.
Donosimo vam dva savršena recepta, jedan starinski i drugi moderan, na vama je da izaberete koji vam se više dopada.
Starinski recept:
Sastojci:
- 3 kg šljiiva
- 1 kg šećera
- pola kesice konzervansa
- limun (može i ne mora)
Priprema:
Šljive oprerite i očistite od peteljki i koštica. U šerpu u kojoj ćete kuvati pekmez ređajte red šljiva, red šećera dok ne potrošite sve šljive. Ređanje završite sa šećerom.
Ostavite da odstoji preko noći. Sutradan kuvajte pekmez - u početku na jačoj, a kasnije na slabijoj vatri. Kuvajte dugo da se pekmez skroz zgusne, tako da se vidi dno šerpe kada povučete kašikom.
Postoji još jedan način da proverite da li je džem gotov - zahvatite ga kašikom, pa ako pekmez iz nje teško pada, možete da dodate konzervans i još malo kuvate. Po želji, možete da dodate i koju krišku limuna.
Vreo pekmez sipajte u tegle koje ste prethodno oprali i sterilisali, zatvorite i ostavite zamotano u deblje krpe da stoji 24 sata da se polako hladi.
Moderan recept:
Sastojci:
- 3 kg šljiva
- 300 g šećera
- 100 g čokolade za kuvanje
- 1 bočica ekstrata ruma (po želji)
Priprema:
Operite šljive, povadite im koštice i poređajte voće u tepsiju. Pospite šljive šećerom i ubacite u rernu koja je uključena na 50 stepeni, pa ih ostavite celu noć da se krčkaju. Ujutru samo dodajte čokoladu i promešajte varjačom. Po želji dodajte rum. Vreo džem sipajte u tegle.
Bonus video:
Super ideja za doručak