Jelo po ukusu cele porodice, zasitno, izdašno i vrlo ukusno, ne mora da vas "veže" za šporet satima. Kvalitetan ručak možete pripremiti na brzinu, a onda vam ostaje samo da čekate da se ispeče i uživate u božanstvenom mirisu paprike
Sataraš je jedno od omiljenih jela balkanske kuhinje, a iako ga svi prave jednako često, ime je dobilo iz mađarskog jezika (mađ. szataras).
Popularan je još i kao bećarac ili bećar-paprikaš, a obično se služi ili uz meso ili kao obrok uz krompir ili pirinač i jednako je obožavan i topao i hladan.
Obično se sataraš priprema brzo i jednostavno: sve ubacite u dublji tiganj i povremeno mešate, a malo je poznata brza varijanta pečenog sataraša.
Sastojci:
- 4 mesnate paprike srednje veličine
- 3 velika paradajza
- 2 glavice crnog luka srednje veličine
- 1 jaje
- ulje po potrebi
- so i biber po ukusu
Priprema
- Dobro operite paprike, pa ih očistite od semenki i isecite na kockice.
- Potom opredite paradajt, oljuštite ga i isecite na kockice.
- Potom luk dobro iseckajte sitno.
- Sve ubacite u posudu za pečenje, pa posolite i potom prelijte uljem.
- Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, sve dok povrće ne upije svok, a povremeno promešajte.
- Pred kraj umutite jedno jaje i prelijte njime, pa sve posolite, a biber dodajte tek kad bude gotovo.
BONUS VIDEO
Vojvođanski kare kao predlog za ručak