prste da poližeš

3 ideje za superbrzi ručak za POLA SATA: Skuvajte, stavite u zamrzivač i imaćete ukusan i hranljiv OBROK za 7 dana

0

Tajna je u marinadi i začinima koji bude sva čula 

Ideje za brze i ukusne obroke
Ideje za brze i ukusne obrokefoto: Prostock-studio/Shutterstock

Ukoliko danas ne želite da izgubite pola dana da biste svojoj porodici skuvali kuvani obrok ovi recepti vam mogu u tome pomoći.

 

Lep dan iskoristite da uživate u šetnji prirodom, sunčanju na plaži ili bilo kojoj drugoj aktivnosti koju volite, a kuvanje završite brzo i jednostavno i kad se vratite u kuću sačekaće vas savršen obrok za celu porodicu.

 

Osim za vikend, ove ideje možete primeniti i tokom svih drugih dana, jer je vremena uvek malo, a obrok na kašiku nešto najbolje što možete za svoje zdravlje učiniti bar 2 do 3 puta nedeljno.

 

 

Piletina sa začinima i sirom

 

Potrebno je:

 

  • 5 kašika maslinovog ulja
  • 800 g pilećih bataka i karabataka
  • 100 g luka
  • 50 g pančete
  • 3 čena belog luka
  • 50 ml belog vina
  • 100 ml paradajz pirea
  • 450 g smrznutog graška
  • 400 g krompira,
  • so, biber, suvi začin, naseckan peršun
  • 200 g kačkavalja

 

Ukusan obrok za samo pola sata
Ukusan obrok za samo pola satafoto: Youtube Printscreen

 

Priprema:

 

Na zagrejanom ulju propržiti piletinu. Meso izvaditi, a u ulje dodati naseckan luk i propržiti. Zatim dodati naseckanu pančetu, sitno iseckan ili izgnječen beli luk i sve zaliti vinom i paradajz pireom.

 

Vratiti piletinu i posuti suvim začinom. Nastaviti dinstanje, uz dodavanje vode po potrebi, oko pet minuta. Zatim dodati kapar, grašak i naseckani krompir. Dinstati oko 20 minuta, dok povrće ne omekša. Po potrebi posolite i pobiberite, i pospite iseckanim peršunom. Pospite rendanim kačkavaljem i služite.

 

Domaći sataraš sa makaronama i prazilukom

 

Potrebno je:

 

  • 200 g makarona
  • 1 praziluk
  • 6-7 paprika
  • 2-3 paradajza
  • ulje
  • so
Ukusno jelo od povrća gotovo za pola sata
Ukusno jelo od povrća gotovo za pola satafoto: Shutterstock / Rimma Bondarenko


Priprema:

 

Na ulju propržiti sečen na kolutove praziluk, dodati sečenu papriku na krupnije, pa kad se to dobro uprži na tihoj vatri, ubaciti paradajz i posoliti. Pržiti da ispari tečnost, ostaviti malo, ne sasvim. Makarone skuvati i ocediti i malo pouljiti.

Sipati u veći tanjih i odozgo kašikom sipati sataraš. Preliti sa ostatkom tečnosti. Sve je gotovo za pola sata.

 

Ćufte od mlevenog mesa

 

Potrebno je:

 

  • 500 g mlevene govedine
  • polovina glavice luka, sitno seckanog
  • 2 čena belog luka, sitno seckanog
  • 1 jaje
  • 40 g izdrobljnog hleba
  • 1 kašika začina za mleveno meso
  • 100 g izmrvljenog feta sira

 

Ćufte od mlevenog mesa koje se tope pod nepcima
Ćufte od mlevenog mesa koje se tope pod nepcima foto: AS Foodstudio/Shutterstock

 

Priprema:

 

U veću činiju dodajte sve sastojke za ćufte osim feta sira i dobro ih promešajte. Na kraju dodajte i njega, pa fino sjedinite. Mokrim rukama oblikujte ćufte tako da jedna kuglica iznosi oko 20 g.

 

Zagrejte tiganj na srednjoj vatri. Sipajte 1 kašičicu ulja, dodajte pola od ukupne količine ćufti i pecite po 4 minuta sa svake strane. Pečene ćufte premestite u pleh, pa isto ponovite i sa ostatkom mesa.

 

Dok se one peku, pripremite povrće. Čeri paradajz operite i isecite na pola. Krastavac prepolovite po dužini i iseckajte na komade debljine 3 mm. Ljubičasti luk iseckajte na tanke polumesece. U činiju dodajte povrće, izmrvljeni feta sir i začinite limunovim sokom, mirođijom, solju i biberom i dobro promešajte.

 

Bonus video:

 

Sladoled bez šećera 

 

 

 

makonda-tracker