Tajna je u marinadi i začinima koji bude sva čula
Ukoliko danas ne želite da izgubite pola dana da biste svojoj porodici skuvali kuvani obrok ovi recepti vam mogu u tome pomoći.
Lep dan iskoristite da uživate u šetnji prirodom, sunčanju na plaži ili bilo kojoj drugoj aktivnosti koju volite, a kuvanje završite brzo i jednostavno i kad se vratite u kuću sačekaće vas savršen obrok za celu porodicu.
Osim za vikend, ove ideje možete primeniti i tokom svih drugih dana, jer je vremena uvek malo, a obrok na kašiku nešto najbolje što možete za svoje zdravlje učiniti bar 2 do 3 puta nedeljno.
Piletina sa začinima i sirom
Potrebno je:
- 5 kašika maslinovog ulja
- 800 g pilećih bataka i karabataka
- 100 g luka
- 50 g pančete
- 3 čena belog luka
- 50 ml belog vina
- 100 ml paradajz pirea
- 450 g smrznutog graška
- 400 g krompira,
- so, biber, suvi začin, naseckan peršun
- 200 g kačkavalja
Priprema:
Na zagrejanom ulju propržiti piletinu. Meso izvaditi, a u ulje dodati naseckan luk i propržiti. Zatim dodati naseckanu pančetu, sitno iseckan ili izgnječen beli luk i sve zaliti vinom i paradajz pireom.
Vratiti piletinu i posuti suvim začinom. Nastaviti dinstanje, uz dodavanje vode po potrebi, oko pet minuta. Zatim dodati kapar, grašak i naseckani krompir. Dinstati oko 20 minuta, dok povrće ne omekša. Po potrebi posolite i pobiberite, i pospite iseckanim peršunom. Pospite rendanim kačkavaljem i služite.
Domaći sataraš sa makaronama i prazilukom
Potrebno je:
- 200 g makarona
- 1 praziluk
- 6-7 paprika
- 2-3 paradajza
- ulje
- so
Priprema:
Na ulju propržiti sečen na kolutove praziluk, dodati sečenu papriku na krupnije, pa kad se to dobro uprži na tihoj vatri, ubaciti paradajz i posoliti. Pržiti da ispari tečnost, ostaviti malo, ne sasvim. Makarone skuvati i ocediti i malo pouljiti.
Sipati u veći tanjih i odozgo kašikom sipati sataraš. Preliti sa ostatkom tečnosti. Sve je gotovo za pola sata.
Ćufte od mlevenog mesa
Potrebno je:
- 500 g mlevene govedine
- polovina glavice luka, sitno seckanog
- 2 čena belog luka, sitno seckanog
- 1 jaje
- 40 g izdrobljnog hleba
- 1 kašika začina za mleveno meso
- 100 g izmrvljenog feta sira
Priprema:
U veću činiju dodajte sve sastojke za ćufte osim feta sira i dobro ih promešajte. Na kraju dodajte i njega, pa fino sjedinite. Mokrim rukama oblikujte ćufte tako da jedna kuglica iznosi oko 20 g.
Zagrejte tiganj na srednjoj vatri. Sipajte 1 kašičicu ulja, dodajte pola od ukupne količine ćufti i pecite po 4 minuta sa svake strane. Pečene ćufte premestite u pleh, pa isto ponovite i sa ostatkom mesa.
Dok se one peku, pripremite povrće. Čeri paradajz operite i isecite na pola. Krastavac prepolovite po dužini i iseckajte na komade debljine 3 mm. Ljubičasti luk iseckajte na tanke polumesece. U činiju dodajte povrće, izmrvljeni feta sir i začinite limunovim sokom, mirođijom, solju i biberom i dobro promešajte.
Bonus video:
Sladoled bez šećera