njam!

Kremasta rapsodija ukusa sa Egejskog mora: Recept za GRČKU TORTU sa čokoladom i orasima

0

Grčka torta je mnogima jedan od omiljenih slatkiša, a velika prednost joj je što se sprema veoma lako. 
 

Recept za grčku tortu je jedan od najlakših recepata, kao i najslađih recepata
Recept za grčku tortu je jedan od najlakših recepata, kao i najslađih recepata foto: Africa Studio/Shutterstock

Malo je onih koji mogu da odole raspodiji ukusa koje nudi grčka torta. Uz to što je veoma ukusna, ona se veoma lako sprema, pa ne morate biti neki kuhinjski mag da biste je spremili.  Mi vam predstavljamo recept sa čokoladom, orasima i keksom.

 

SASTOJCI

 

Kora

 

  • belanace - 15 komada
  • mleveni keks - 15 kašika
  • šećer - 30 kašika
  • mleveni orasi - 15 kašika
  • prašak za pecivo - jedna kesica

 

Fil

 

  • žumanace - 15 komada
  • šećer - 20 kašika
  • mleko - pola litra 
  • puding sa ukusom slatke pavlake - 2 pakovanja
  • tamna čokolada - 100 grama
  • margarin - jedno pakovanje od 250 grama
  • prah šećer - 50 grama

 

Specijalni dodaci 

 

  • bela čokolada - 100 grama
  • mlečna čokolada - 100 grama
  • keks - 150 grama
  • orasi - 150 grama

 

 

PRIPREMA

 

Uzmite jednu duboku posudu iz kuhinje kako biste u njoj umutili belanca. Nakon toga dodajte šećer i mikserom ga umutite u čvrst šlag. Kad to završite dodajte keks, orahe i prašak za pecivo i  lagano promešajte.

 

Oko jedne trećine smese sipajte u pleh. Pecite 10-15 minuta na 200 stepeni. Posle toga sipajte drugu trećinu smese i ispecite drugu koru, a kad to završite ponovite sve i sa trećom trećinom.

 

Za fil umutite žumanca sa šećerom (15 kašika) da bude penasto i zatim skuvajte na pari. Posle toga pokrijte providnom folijom i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.

 

Nakon toga u mleko sipajte puding i šećer (5 kašika) i kuvajte i neprestano mešajte, sve dok se smesa ne zgusne. Kad to završite pokrijte puding providnom folijom i ostavite da se hladi sobnoj temperaturi.

 

Nakon toga margarin pomešajte sa prah šećerom i umutite mikserom. Dodajte puding i onda opet sve umutite. Posle dodajte otopljenu mlečnu čokoladu i opet izmešajte dok sve lepo ne sjedini. 

 

Na kraju u smesu dodajte i seckanu belu čokoladu, keks i orahe i opet dobro izmešajte.

 

Kad budete ređali "spratove" torte idete ovim redom - kora - fil -kora - fil - kora - fil. 

 

Odozgo možete da stavite dekoraciju po želji.

 

Bonus video: 

 

 

 

 

makonda-tracker