tako ukusan

Koja je razlika između pekmeza i džema? Recept za najlepši NAMAZ od jagoda koji je i kraljica Elizabeta obožavala

0

Da zauvek rešimo večitu dilemu, da li su džem i pekmez isto? 

Recept za omiljeni džem kraljice Elizabete
Recept za omiljeni džem kraljice Elizabetefoto: Profimedia, Shutterstock/Africa Studio

Kada stigne sezona svežeg voća, koje relativno brzo prođe, kao što su jagode, domaćice se trude da ih iskoriste na najbolji mogući način. Jagode je teško sačuvati tako da ne promene mnogo svoj ukus, ali postoji način da ih bar donkele sačuvamo.

 

Iako sezona jagoda često veoma brzo prođe to ne znači da u njima ne možemo uživati tokom cele godine. Domaćice, donosimo vam super recept za pekmez od jagoda, ali pre toga je potrebno da rešimo jednu dilemu...

 

 

Koja je razlika između pekmeza i džema?

 

Džem je namaz koji se uvek pravi od celog ili narezanog voća, koje se kuva sa šećerom sve dok se ne dobije dovoljnog gust voćni namaz.

 

Džem se može mazati na hleb, stavljati u kolače ili kiflice, ma jednostavno možete uživati u njemu na mnogo različitih načina. Ukoliko ga dobro ukuvate može da vam stoji u teglama i do nekoliko godina.

 

Pekmez je namaz koji se pravi kuvanjem voćnog pirea ili kaše sa više ili jednom vrstom voća. Upravo to je glavna razlika između ove dve slatke pikanterije. I u pekmez se dodajte šećer po potrebi, a procenat dodatog šećera ne sme preći 20% od ukupne količine voća koje se kuva. Najčešće se priprema od šljive i kajsije, a može da sadrži manje komade voća.

 

Najlepši recept za pekmez od jagoda
Najlepši recept za pekmez od jagodafoto: Shutterstock

 

Recept za najlepši pekmez od jagoda 

 

Sastojci:

 

  • 2 kg očiščenih jagoda
  • 400 g šećera
  • sok od 1 limuna

 

Priprema:

 

Jagode operite, pa zatim iseckajte i stavite u blender da se izblendiraju. U velikoj šerpi pomešajte šećer, dobijenu voćnu kašu od jagode i limunov sok. 

Recept za pekmez od jagoda
Recept za pekmez od jagodafoto: Shutterstock / Abramova Elena

 

Stavite šerpu na tihu vatru i često mešajte oko 90 minuta. Trebalo bi da se zgusne i dobije tamnocrvenu boju. Po potrebi možete dodati i malo vode, mada često nema potrebe, jer su jagode same po sebi vodnjikave.

 

Kada je pekmez gotov isključite ringu, i stavite tegle da se zagreju u rernu na 50 stepeni. Dok je još vruć pekmez sipajte ga u tople tegle, a onda stavite u rernu da se uhvati korica.

 

Nakon toga dobro tegle zatvorite i stavite na hladno mesto. 

 

 

 

makonda-tracker