Grčke palačinke su nova dimenzija ukusa.
Ako su vam dosadile "klasične" palačinke zašto ne biste isprobali grčke palačinke po receptu čuvenom kuvara Akisa Petrezikisa?
Njihova priprema se ne razlikuje, a ono što im daje drugačiji šmek jeste korišćenje grčkog jogurta.
Nakon svake ture palačinki, briše se tiganj ubrus što možda predstavlja još jednu novinu u pripremi ovog slatkog zadovoljstva.
Sastojci:
- 200 gr grčkog jogurta
- 1 jaje
- 50ml ulja
- 1 prstohvat soli
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 50 gr šećera
- 120 gr brašna
- 1 kašičica soda bikarbone
- 1 kašika maslaca
- javorov sirup za preliv
Priprema:
U velikoj posudi umutite jogurt, jaje, ulje, so, vanilu i šećer dok se potpuno ne sjedine i smesa ne postane homogena.
Dodajte brašno, sodu bikarbonu i lagano umutite. Dovoljno da se sjedine sastojci, ne treba previše da mešate.
Kada ste napravili smesu, zagrejte tiganj na umerenoj vatri.
Dodajte kašiku maslaca, a onda kad se zagreje, sipajte tri supene kašike smese u tiganj ostavljajući dovoljno prostora između da se ne spoje.
Kada vidite da se palačinke više ne lepe za tiganj i da se javljaju mehurići na površini, okrenite ih. Otprilike ćete ih peći po dva, tri minuta sa svake strane.
Obrišite tiganj papirnim ubrusom, dodajte malo maslaca i pecite "novu turu".
Možete da ih poslužite tako što ćete ih poređati jednu preko druge i poslužiti sa medom, orasima, javorovim sirupom ili bilo kojim drugim prelivom ili nadevom koji volite.
BONUS VIDEO
DA LI STE PROBALI VLAŠKE PALAČINKE?