Pripremite kremasti pire na ovaj način i uživajte u ukusu koji se pamti, a glavni sastojak je: karfiol!
Karfiol mnogi obožavaju, jer ne samo što je superzdrav, te se u samo 100 gr ovog povrća nalazi skoro 100% preporučene dnevne doze vitamina C, on je i veoma, veoma ukusan.
Karfiol vam može poslužiti i kao odlična zamena za mnoge namirnice, među njima i krompir. U istoj količini karfiola i krompira, prvo povrće će imati oko 50 kalorija manje na 100 grama!
Karfiol ima prilično neutralan ukus, pa je važno naći caku za njegovu pripremu.
Dok stručnjaci uglavnom preporučuju da ga jedete pečenog, možete isprobati i recept za pire od karfiola koji se perfektno slaže uz bilo koje meso!
Sastojci:
- 1 glavica karfiola, iseckana
- 1-2 l temeljca za supu (može i pavlaka za kuvanje, ali ima veću kalorijsku vrednost)
- 1-2 kašike maslinovog ulja
- 3 češnja belog luka
- so
Priprema:
- Zagrejte ulje. Dodajte beli luk i propržite, ali vodite računa da luk ne zagori i ne postane braon, jer onda neće imati lep ukus.
- Dodajte karfiol, iseckan, i pavlaku za kuvanje ili pileći temeljac.
- Kuvajte dok se ne omekša skroz (što su manji listovi, manje će se kuvati).
- Ostavite da se krčka još dvadesetak minuta.
- Štapnim blenderom ili mikserom izmiksajte do glatke forme i začinite po ukusu.
- Savet: Ako više vodite računa o ugljenim hidratima, a manje o kalorijskim vrednostima, možete dodati i mleka i rendanog kačkavalja i dati pireu još bolji ukus.
Bonus video
Recepti kuvara Raše: