Ukoliko želite da obogatite svoj jelovnik nečim lako dostupnim što se brzo priprema i zdrav(ij)a je opcija, obavezno probajte ovako pripremljen karfiol
![Kokice od karfiola](/data/images/2023/02/25/11/356436_kokiceodkarfiolashutterstock-2132399461_ff.jpg?ver=1677319357)
Karfiol možda nije preterano popularan, ali to je samo zato što ne ume svako da ga pripremi – a neverovatno je lako napraviti ukusno jelo od njega!
Iako nije omiljeno povrće, karfiol spada u najzdravije. U njemu nećete naći mnogo ugljenih hidrata, proteina i masti, ali je zato izuzetno bogat biljnim vlaknima, kojih ima čak 2,5-3 grama u 100 grama ploda. Uz to, on obiluje antioksidansima, a tu su i karotenoidi i flavonoidi, zatim vitamin K i minerali: kalijum, mangan, folati, holin, pantotenska kiselina...
Karfiol je niskokalorična namirnica, a njegov veliki deo čini voda. Zato su sjajan izbor za ručak ili večeru, a možete ga iskoristiti i kao zamenu za nezdrave grickalice, poput kukuruznih kokica.
![Karfiol se ne koristi dovoljno u našoj kuhinji](/data/images/2021/11/03/14/330507_karfiol-shutterstock-1160836645_ff.jpg?ver=1677319430)
Sastojci:
- glavica karfiola, isečena na cvetiće veličine po želji
- 1 kašičica mlevene paprike
- 2 kašičice soli
- 1 kašičica kurkume
- 1 kašičica ulja
- ½ kašičice belog luka u prahu
Priprema
Pomešajte so, mlevenu papriku, beli luk u prahu i kurkumu, pa ubacite cvetiće karfiola. Prelijte uljem, sve dobro promešajte dok začini ne pokriju karfiol, pa poređajte po dobro podmazanoj tepsiji.
Pecite u rerni prethhodno zagrejanoj na 180 stepeni, oko pola sata.