Od svih slatkih pita koje nam stižu s Mediterana, ova je jedna od napopularnijih, a to nije bez razloga – ona osvaja već prvim zalogajem
Grčka kuhinja poznata je po izvanrednim pitama, kako slanim, tako i slatkim, a jedna od omiljenih i Grcima i turistima koji su zaljubljeni u ovu čarobnu balkansku zemlju jeste galaktobureko.
Ovaj dezert, koji je kod nas poznat i kao grčka krempita, tradicionalni je dezert čiji se naziv bukvalno prevodi kao mlečni burek, a priprema se vrlo jednostavno.
I što je najbolje, verovatno u kući imate već sve što vam treba!
Sastojci
- 10 kora za pitu
- malo ulja
- malo vruće vode
Za fil:
- 5 celih jaja
- 150 grama griza
- 250 grama šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 1,3 litra mleka
- 40 grama gustina
- 50 grama putera
Za sirup:
- 300 grama šećera
- 30 dl vode
- rendana kora pomorandže
- 1 kesica vanilin šećera
- prstohvat cimeta
Priprema
- Najpre se pravi sirup za preliv, tako što se pomešaju šećer, vanilin šećer i voda i skuvaju uz mešanje. Uključite šporet na najjače, pa smanjite na tihu vatru i kuvajte pet minuta. Na kraju dodajte rendanu koru pomorandže i malo cimeta, pa ostavite sa strane da se hladi.
- Zatim sipajte u šerpu 1,2 litra mleka i odvojte 100 ml sa strane.
- Skuvajte mleko, pa u to umutite jaja i šećer. Odvojeno razmutite 100 mleka i griz, pa sipajte u tu smesu i nastavite da mešate.
- Nakon što se zgusne, sklonite s vatre, pa dodajte puter i umutite mikserom.
- Obložite pleh pek-papirom, pa premažite jednu po jednu koru otopljenim puterom i stavite na dno pet premazanih kora.
- Potom na petu koru nanesite fil.
- Preko fila ređajte još četiri kore, uz obavezno premazivanje svake puterom.
- Potom stavite petu, nenamazanu puterom.
- Nožem zasecite pitu na kocke, pa prelijte s malo ulja i poprskajte vrućom vodom.
- Pecite oko 40 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
- Potom procedite sirup i prelijte pitu ohlađenim sirupom.
- Stavite u frižider, pa služite hladno.
BONUS VIDEO Pita sa sirom
( Glossy )