božanstven

Mekani preliveni kolač koji se pravi očas posla: Najbolji recept za galaktobureko – mekanu GRČKU KREMPITU (RECEPT)

0

Od svih slatkih pita koje nam stižu s Mediterana, ova je jedna od napopularnijih, a to nije bez razloga – ona osvaja već prvim zalogajem

Galaktobureko bukvalno znači mlečni burek, a kod nas se obično zove grčka krempita
Galaktobureko bukvalno znači mlečni burek, a kod nas se obično zove grčka krempitafoto: Sokor Space/Shutterstock

Grčka kuhinja poznata je po izvanrednim pitama, kako slanim, tako i slatkim, a jedna od omiljenih i Grcima i turistima koji su zaljubljeni u ovu čarobnu balkansku zemlju jeste galaktobureko.

 

Ovaj dezert, koji je kod nas poznat i kao grčka krempita, tradicionalni je dezert čiji se naziv bukvalno prevodi kao mlečni burek, a priprema se vrlo jednostavno.

 

I što je najbolje, verovatno u kući imate već sve što vam treba!

 

Sastojci

 

  • 10 kora za pitu
  • malo ulja
  • malo vruće vode

 

Za fil:

 

  • 5 celih jaja
  • 150 grama griza
  • 250 grama šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1,3 litra mleka
  • 40 grama gustina
  • 50 grama putera

 

Za sirup:

 

  • 300 grama šećera
  • 30 dl vode
  • rendana kora pomorandže
  • 1 kesica vanilin šećera
  • prstohvat cimeta

 

Priprema

  1. Najpre se pravi sirup za preliv, tako što se pomešaju šećer, vanilin šećer i voda i skuvaju uz mešanje. Uključite šporet na najjače, pa smanjite na tihu vatru i kuvajte pet minuta. Na kraju dodajte rendanu koru pomorandže i malo cimeta, pa ostavite sa strane da se hladi.
  2. Zatim sipajte u šerpu 1,2 litra mleka i odvojte 100 ml sa strane.
  3. Skuvajte mleko, pa u to umutite jaja i šećer. Odvojeno razmutite 100 mleka i griz, pa sipajte u tu smesu i nastavite da mešate.
  4. Nakon što se zgusne, sklonite s vatre, pa dodajte puter i umutite mikserom.
  5. Obložite pleh pek-papirom, pa premažite jednu po jednu koru otopljenim puterom i stavite na dno pet premazanih kora.
  6. Potom na petu koru nanesite fil.
  7. Preko fila ređajte još četiri kore, uz obavezno premazivanje svake puterom.
  8. Potom stavite petu, nenamazanu puterom.
  9. Nožem zasecite pitu na kocke, pa prelijte s malo ulja i poprskajte vrućom vodom.
  10. Pecite oko 40 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
  11. Potom procedite sirup i prelijte pitu ohlađenim sirupom.
  12. Stavite u frižider, pa služite hladno.

 

BONUS VIDEO Pita sa sirom

 

makonda-tracker