sa-vr-še-no

KREMASTO, brzo i bez kora: Mlečna GALATOPITA, grčko savršenstvo koje se jede i toplo i hladno (RECEPT)

0

Grčki recept za ukusnu mlečnu galatopitu, koja se priprema za 15 minuta

galatopita je slasno savršenstvo po grčkoj recepturi
galatopita je slasno savršenstvo po grčkoj recepturifoto: PhoebeG/shutterstock

 

Ako volite Grčku i grčke recepte, obavezno isprobajte ovaj lagani recept za preukusnu slatku grčku pitu, tzv. galatopitu

 

Ova mlečna pita tako je slasna i jednostavna za priprema, a verovatno da već sve sastojke imate kod kuće. 

 

Uverite se zbog čega je Grci rado i često spremaju, a i vama će postati rutina!

 

Sastojci:

 

  • 1250ml mleka (5 šolja)
  • 170g šećera
  • pola kašičice cimeta
  • narendana kora od pola narandže
  • vanilin šećer
  • 2 jajeta + 2 žumanceta
  • 150g griza
  • 50g putera + 15g otopljenog putera + još malo da zamastite kalup
  • med, šećer u prahu, cimet (za posipanje, opciono)

 

 

Priprema:

 

Zagrejte rernu na 175°C. 

 

Namastite obruč za tortu (23cm) puterom i ostavite sa strane.

 

U činiji umutite mutilicom jaja, žumanca i polovinu količine šećera dok smesa ne postane penasta i ostavite sa strane.

 

U veću šerpu sipajte mleko, ostatak šećera, narandžu, vanilu i cimet i kuvajte. na umerenoj temperaturi. Sklonite potom kad je mleko zagrejano i kutlačom vrelo mleko dodajite smesi s jajima, konstantno muteći mutilicom.

 

Kada ste dodali polovinu smese s mlekom jajima, sve prespite nazad u šerpu i vratite na kuvanje na umerenoj temperaturi.

 

Postepeno dodajite griz, neprestano muteći smesu da se ne skori. 

 

Krem će početi da se zgušnjava, a vi mešajte dok se ne stvore mehurići. Kuvajte jedan minut od momenta kad krenu da se stvaraju veliki mehuri u smesi. Morate mešati žustro. Sklonite potom s ringle i dodajte puter naseckan na kockice i sve sjedinite.

 

Smesu sipajte u namašćen kalup i izravnajte površinu kašikom. Dodajte otopljen puter na vrh i premažite četkicom za premazivanje.

 

Pecite 50 minuta ili do zlatne boje koja vuče na braon. Ostavite barem 45 minuta da se ohladi pre pečenja i serviranja.

 

Biće vrlo mekana i kremasta dok se ne ohladi, a tad postaje strukture slične pudingu. 

 

Služite sa medom, šećerom, cimetom...

 

Galatopita može stajati do 4 dana u frižideru.

 

Bonus video

Barbi pasta:

 

makonda-tracker