Predstavljamo vam recept za brzu poslasticu koja se topi u ustima i vrlo je popularna u Grčkoj
Jogurt je uvek poželjan sastojak kolača i kora za tortu koji su suštinski biskvit jer daje mekanost i sočnost, a ako odaberete varijantu s grčkim jogurtom – dobićete slatkiš koji se pamti.
Sve potrebno umutićete za manje od 10 minuta, a onda vam ostaje samo da cupkate pored rerne dok se domom širi predivan miris kolača koji je idealan uz kafu posle ručka.
Ako ste ljubitelj grčke kuhinje, ovaj slatkiš će vam se sigurno dopasti.
Sastojci:
- 1 čaša običnog grčkog jogurta
- 3 cela jajeta
- 2 čaše šećera
- 2 čaše prosejanog brašna
- 1 čaša biljnog ulja
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- rendana kora 1 limuna
- prstohvat soli
- šećer u prahu za posipanje
Priprema
- Sipajte jogurt u činiju, pa mu dodajte jaja, šećer, ekstrakt vanile i rendanu limunovu koricu i sve dobro umutite mikserom ili žicom.
- Potom dodajte brašno, prašak za pecivo, prstohvat soli i ulje i dobro promešajte.
- Kalup podmažite uljem i pospite brašnom ili obložite pek-papirom, pa tu ulijte smesu.
- Pecite u rernu zagrejanoj na 180°C 20-45 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe čista.
- Kad se prohladi, kroz cediljku ravnomerno pospite šećerom u prahu.
Pogledajte pripremu.
( Glossy )