Isprobajte recept za najukusniju grčku karidopitu s orasima.
Za ljubitelje grčke kuhinje, ako ste probali galaktobureko ili galatopitu, vreme je da isprobate još neki od recepata za omiljene pite-kolače koje obožavaju u našoj dragoj Eladi...
Još ako volite ukus oraha, karidopita je idealan slatkiš za vas. Sprema se brzo, a odličnog je ukusa i pogodna i za desert posle ručka i za neke posebne prilike i proslave.
Sastojci:
- 250g putera, nesoljenog, omekšalog
- 1 šolja šećera
- 6 žumanaca + 6 belanaca
- 1 kašika konjaka (brendija, rakije...)
- 1 narandža (sok + narendana kora)
- 300g oraha (slobodno mogu da ostanu i neki krupniji komadi, ne moraju svi biti fino usitnjeni)
- 2 šolje prezli
- 3 kašičice cimeta
- 2 kašičice praška za pecivo
i za sirup:
- 3 šolje vode
- 2 šolje šećera
- 1 štapić cimeta
- 1 kašika soka od limuna
Priprema:
- Umutite šećer i puter u krem dok se ne sjedine lepo.
- Dodajite jedno po jedno žumance, a potom i brendi (ili konjak) i sok i koru narandže i sve lepo sjedinite.
- U posebnoj činiji sjedinite orahe, prezle, začin i prašak za pecivo. Dodajte suvu smesu polako u testo, i sjedinite.
- Belanca umutite u šne, pa nežno kašikom umešajte u testo.
- Sipajte smesu u nauljeni kalup ili pleh (24cm), pa pecite na 180 stepeni oko 40-45 minuta. Proverite čačkalicom da li je pečeno (ako izađe suva, gotovo je).
- Dok se kolač peče, pripremite sirup kuvajući sve sastojke. Kada proključaju, smanjite temperaturu i krčkajte još 10ak minuta dok ne dobijete fin, gust sirup.
- Kad je kolač pečen, ostavite da se ohladi, a onda sipajte sirup preko cele torte, dok se sve ne upije.
- Secite tortu i služite odmah uz toplu kafu.
Bonus video
Najbrža čokoladna torta:
( Glossy )