grčki recepti

Ljubiteljima oraha će ovo postati OMILJEN slatkiš: Zalivena tradicionalna KARIDOPITA, savršenstvo ukusa iz grčke kuhinje

0

Isprobajte recept za najukusniju grčku karidopitu s orasima.

grčka karidopita, zalivena pita s orasima
grčka karidopita, zalivena pita s orasimafoto: MShev/Shutterstock

Za ljubitelje grčke kuhinje, ako ste probali galaktobureko ili galatopituvreme je da isprobate još neki od recepata za omiljene pite-kolače koje obožavaju u našoj dragoj Eladi...

 

Još ako volite ukus oraha, karidopita je idealan slatkiš za vas. Sprema se brzo, a odličnog je ukusa i pogodna i za desert posle ručka i za neke posebne prilike i proslave.

 

Sastojci:

 

  • 250g putera, nesoljenog, omekšalog
  • 1 šolja šećera
  • 6 žumanaca + 6 belanaca
  • 1 kašika konjaka (brendija, rakije...)
  • 1 narandža (sok + narendana kora)
  • 300g oraha (slobodno mogu da ostanu i neki krupniji komadi, ne moraju svi biti fino usitnjeni)
  • 2 šolje prezli
  • 3 kašičice cimeta
  • 2 kašičice praška za pecivo

 

i za sirup:

 

  • 3 šolje vode
  • 2 šolje šećera
  • 1 štapić cimeta
  • 1 kašika soka od limuna

 

Priprema:

  1. Umutite šećer i puter u krem dok se ne sjedine lepo.
  2. Dodajite jedno po jedno žumance, a potom i brendi (ili konjak) i sok i koru narandže i sve lepo sjedinite.
  3. U posebnoj činiji sjedinite orahe, prezle, začin i prašak za pecivo. Dodajte suvu smesu polako u testo, i sjedinite.
  4. Belanca umutite u šne, pa nežno kašikom umešajte u testo.
  5. Sipajte smesu u nauljeni kalup ili pleh (24cm), pa pecite na 180 stepeni oko 40-45 minuta. Proverite čačkalicom da li je pečeno (ako izađe suva, gotovo je).
  6. Dok se kolač peče, pripremite sirup kuvajući sve sastojke. Kada proključaju, smanjite temperaturu i krčkajte još 10ak minuta dok ne dobijete fin, gust sirup.
  7. Kad je kolač pečen, ostavite da se ohladi, a onda sipajte sirup preko cele torte, dok se sve ne upije.
  8. Secite tortu i služite odmah uz toplu kafu.

Bonus video

Najbrža čokoladna torta:

 

makonda-tracker