Isprobajte recept Marte Stjuart za preukusan hleb sa sirom i tikvicama.
Slavna Marta Stjuart, čije recepte obožava doslovno čitav svet, danas slavi rođendan, a dok čekamo da vidimo kakvu rođendansku tortu će sebi spremiti, podsećamo se nekih njenih vrhunskih recepata.
Ovaj se odnosi na hleb koji se u foliji može držati na sobnoj temperaturi i do tri dana, a biće fantastično svež i ukusan.
Pravi se s tikvicama, koje mu daju odličan ukus i čine ga mekim, pa požurite dok je aktuelno ovo jeftino i zdravo povrće, omiljen sastojak u mnogim letnjim receptima.
Sastojci:
2 ¼ šolje brašna (plus još malo za pleh)
3 šolje rendanih tikvica (2 srednje veličine)
2 kašike šećera
1 kašičica soli
pola kašičice bibera
1 ¾ kašičice praška za pecivo
pola kašičice sode bikarbone
kašika maka
1 ½ šolja rendanog parmezana
3 veća jaja, sa sobne temperature
⅓ šolje pavlake
oko 115 grama putera, otopljenog, plus malo za pleh
Priprema:
Zagrejte rernu na 190 stepeni. Pleh namastite puterom i pobrašnjavite ga.
Tikvice narendajte i ocedite čistom kuhinjskom krpom ili tkaninom.
U većoj činiji pomešajte brašno, šećer, so, biber, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i mak, oko 30 sekundi muteći. Dodajte šolju parmezana i sjedinite.
U drugoj činiji umutite puter, jaja, pavlaku i tikvice do glatke smese. Napravite rupu u smesi s brašnom i dodajte smesu s tikvicama. Mešajte kašikom dok se ne spoje u jedinstvenu smesu.
Sipajte u pleh i pospite preostalim parmezanom.
Pecite dok čačkalica ne izađe suva iz hleba, otprilike jedan sat do sat i deset minuta. Ostavite da se ohladi 10 minuta, pa stavite hleb na rešetku i ostavite da se potpuno ohladi.
Bonus video
Hleb s belim lukom: