Osim što je veoma ukusan, čuveni ratatuj je i jako zdrav, pošto ovaj recept podrazumeva dosta povrća.
Ratatuj je jedna od najpoznatijih francuskih poslastica. "Poreklom" je iz Nice, ali toliko je popularna da svaki deo sveta ima svoju verziju ovog jela.
Ovo je, po mnogima, jedan od najboljih recepata.
SASTOJCI
- Tikvice - 2 kom
- Plavu patlidžan - 2 kom
- Paradajz - 2 kom
- Paprike - 2 kom
- Maslinovo ulje - oko 50 ml
- Crni luk - jedna glavica
- Provansalska mešavina začina: timijan, ruzmarin, lovorov list, majoran, žalfija, origano.
- Proizvoljni dodatak: 50 grama parmezana ili 100 grama kačkavalja.
Uz sve ovo, u zavisnosti od vašeg ukusa, možete dodati šampinjone, beli lul, peršun, ljute papričice...
PRIPREMA
Za početak izdinstajte luk na ulju, a nakon toga dodajte plavi patlidžan i tikvice iseckane na kockice.
Dinstajte oko 10 minuta, a posle toga isecite paprike na tračice i dodajte i njih, pa onda opet dinstajte desetak minuta.
Zatim sve ponovite samo sada dodajte paradajz. Iseckajte na kockice i dinstajte još 10 minuta.
Količina soli i bibera zavisi od vašeg ukusa, a nakon što njih dodate, stavite u provansalske začine.
Za kraj prespite povrće u pleh, dodati ulja po potrebi i pecite u rerni još desetak minuta.
Ukoliko je potrebno, dodajte i malo sosa od paradajza. Koji minut pre nego što ćete ga izvući iz rerne, pospite parmezan ili šnite kačkavalja i zapecite malo.
Bonus video: