jednostavno je

Kako sprečiti pojavu prašine u kući? 5 saveta Marte Stjuart zahvaljujući kojima će vaš dom biti čist kao apoteka

0


Iako je nemoguće potpuno se pozdraviti s prašinom, možete drastično smanjiti njenu pojavu u kući ili stanu uz pomoć ovih trikova

Prašina se često nagomilava ispod kreveta
Prašina se često nagomilava ispod krevetafoto: VipadaLoveYou/Shutterstock

Gde god da živite, prašina je nešto neizbežno.


Na televizoru, policama, ćoškovima, ispod nameštaja... ona je jednostavno svugde!


Iako ne postoji način da joj u potpunosti onemogućite da se pojavljuje, moguće je smanjiti vreme čišćenja tako što ćete sprečiti da se prašina nagomilava u meri u kojoj je danas imate u svom domu. Postoji nekoliko načina da to učinite, a najbolje od svega je što ne zahtevaju mnogo truda!

 

  • Ne dajte joj da uđe (bukvalno)


Prljavština i prašina obično u kuću ulaze spolja, pa je korisno fizički sprečiti njihovo unošenje unutra.


To podrazumeva da obavetno očistite obuću o otirač, a na sajtu američke TV zvezde Marte Stjuart piše da je korisno imati dva otirača – i ispred ulaznih vrata i u samoj kući! Naravno, idealno je da zamolite goste da skinu obuću kada ulaze.

 

Otirači su neophodni za čistiji dom, posebno ako imate kućnog ljubimca
Otirači su neophodni za čistiji dom, posebno ako imate kućnog ljubimcafoto: Hannamariah/Shutterstock

Takođe, ona preporučuje da prozori budu zatvoreni koliko god je moguće, naročito ako živite blizu ulice kojom prolaze vozila.


Koristan savet jeste i držanje kućnih biljaka na prozoru jer su one poznate kao prirodni filter, a najbolje je odabrati one s "dlakavim" ili naboranim lišćem.

 

  • Menjajte posteljinu redovno

 

Jedan od vodećih uzroka za gomilanje prašine u kući jeste neadekvatno održavanje posteljine. Čaršavi, jastučnice, ćebad, prekrivači skupljaju naslage prašine, zatim grinje, ostatke mrtvih ćelija kože itd, pa je važno redovno ih prati, tresti i luftirati.

 

higijena spavaće sobe je preduslov čistog doma
higijena spavaće sobe je preduslov čistog domafoto: Shutterstock/jafara
  • Obratite pažnju na ljubimce

 

Ako imate psa ili mačku, to je još jedna mogućnost za gomilanje prašine. Zbog toga je važno da oni budu redovno očetkani, da se kupaju i da se održavaju njihovi kreveti.

 

  • Nabavite prečišćivač vazduha

 

S obzirom na aerozagađenje, prečišćivači vazduha sve su zastupljeniji u našim domovima, a oni vam mogu pomoći i da smanjite količinu prašine.


Iako je neće ukloniti u potpunosti, oni mogu da "zarobe" čestice prašine pre nego što se ona nagomilaju u ćoškovima i na površinama.

 

čišćenje prašine je najdosadniji kućni posao
čišćenje prašine je najdosadniji kućni posaofoto: Shutterstock / BearFotos
  • Koristite usisivač sa HEPA filterom

 

Pravilno održavanje higijene doma u velikoj meri zavisi od toga kakvu opremu koristite. Većina usisivača pomoći će kod prašine, ali imajte u vidu da će oni sa HEPA filterom biti efikasniji u rešavanju ovog problema: u pitanju je izduvni filter koji zadržava skoro svu nečistoću i prašinu, specifičan po tome što zadržava i fine čestice koje drugi filteri ne mogu da uhvate.

 

 

makonda-tracker