Recept za pljeskavice od krompira, praziluka i kačkavalja
Ako ne znate šta biste mogli da napravite za lagan letnji ručak, "lažne" pljeskavice od krompira su idealan predlog. Pljeskavice možete poslužiti uz neku salatu za lagani letnji obrok.
One ne samo da su jeftine, već su i jako hranljive, a spremaju se za tili čas i ne iziskuju mnogo vremena i umeća u kuhinji.
Sastojci:
- 5 srednjih krompira
- manji struk praziluka
- 100g kačkavalja
- 1 jaje
- 3 pune kašike brašna
- kašičica bibera, suvi biljni začin po ukusu
+ ulje za prženje
Priprema:
Krompir očistiti, iseći na krugove i skuvati u posoljenoj vodi.
Procedite ga, izgnječite, pa ostavite da se ohladi.
Praziluk isecite na sitno i izrendajte kačkavalj na krupno rende.
Ohlađenom krompiru dodajte jaje i brašno, pa sjedinite. Dodajte praziluk i kačkavalj, začine po ukusu.
Promešajte (smesa ostaje lepljiva), pa sipajte ulje u tiganj da se zagreje i na srednjoj temperaturi pržiti pljeskavice.
Nauljenim rukama od napravljene smese uzimati komadiće i oblikovati pljeskavice.
Pljeskavice spuštati na zagrejano ulje i pržiti ih s obe strane dok blago ne porumene. Pržene pljeskavice vaditi na ubrus da bi papir upio višak masnoće.
Poslužiti ih tople, uz kiselu pavlaku i dodatke po ukusu. Idealne su za lagani letnji ručak.