Ako volite galete, vafle ili bakin kolač, kako god ih zvali, ova zdrava varijanta će vas oduševiti
U svetu poznati kao vafli, kod nas uglavnom nazivani galete i bakin kolač, ovaj slasni dezert jedno je od omiljenih brzih rešenja kada želimo da se zasladimo.
Međutim, zbog sveg toga šećera i brašna, mnogi odustaju od pripreme bakinog kolača, ali uopšte ne mora da bude tako! Predstavljamo vam recept za galete bez brašna, koje će vas osvojiti ukusom.
Uz to, u pitanju je neutralno pecivo, a da li ćete ga jesti kao zdrav doručak, uz listiće šunke i sir, ili kao poslasticu, uz višnje, posut šećerom u prahu ili pored kugle sladoleda, zavisi od toga kako ga servirate. U svakom slučaju, biće vrlo sočan i neodoljiv izbor!
Bakin kolač bez brašna i mleka
Sastojci:
- 250 grama tikvica (1 manja ili srednja)
- 1/2 praška za pecivo
- 2 cela jajeta
- 150 ml jogurta
- 1 kašika mlevenih lanenih semenki
- 50 grama mlevenih sirovih badema
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašičice šećera
- kisela voda po potrebi
Priprema
- Izrendajte tikvicu sitno, pa stavite na papirni ubrus da se ocedi višak vode.
- Zatim s njima pomešajte jaja, mlevene semenke i badem, so i šećer, nalijte jogurt, pa ako je smesa pregusta dodajte kisele vode po potrebi.
- Podmažite aparat za galete uljem, pa kutlačom sipajte smesu i pecite oko sedam minuta.
- Vadite hvataljkom i odlažite u kutiju prekrivenu krpom dok se ne prohlade.