Postoje slatka zadovoljstva koja imaju emotivnu vrednost, a ovo je jedan od tih
Tokom šezdesetih i sedamdesetih godina domaćice su se trudile da prave izdašne kolače, jer su porodice najčešće brojale veliki broj članova. Kako nije bilo u izobilju svega koristilo se ono što je bilo dostupno.
U ovom slučaju potrebno je gotovo sve što već imate u svojoj kuhinji.
Za pripremu ovog ukusnog dezerta potrebno je oko pola sata, a u njemu se uživa toliko da vam neće biti žao što ste potrošili vreme da ga prirpemite ukućanima.
Pa da pređemo na recept, evo šta vam je od sastojaka potrebno:
Za koru:
- 4 jaja
- 100 g šećera
- 200 g brašna
- 100 ml ulja
- 100 ml vode
- prašak za pecivo
Za fil:
- 1 l vode
- 1 kg jabuka
- 2 kesice pudinga od vanile
- 100 g šećera
Za ukrašanjanje:
- 500 ml slatke pavlake ili šlaga
Priprema:
Prvo što treba da uradite je da odvojite žumanca i belanca. Zatim u većoj posudi umutite belanca sa šećerom tako da dobijete čvrst šne. Odvojena žumanca pomešajte sa uljem, vodom, brašnom i praškom za pecivo.
Laganim pokretima varjačom sjedinite ove dve smese vodeći računa da vam šne ne spadne. Zagrejte rernu na 180 stepeni i pecite koru oko 20 minuta.
U šerpu sipajte malo manje od litar vode, pa u nju dodajte šećer i pustite da prokuva. Nakon toga u nju dodajte jabuke koje ste prethodno oljuštili i iseckali na sitne kockice. Kuvajte petnaestak minuta dok skroz ne omekšaju.
Ostatak vode pomešajte sa 2 pudinga i dodajte u vodu sa jabukama pa nastavite da kuvate oko 3 minuta i vruću smesu sipajte preko kore.
Kada se kolač ohladi umutite slatku pavlaku i šlag i premažite ga. Ostavite kolač da odstoji pre služenja bar dva sata kako bi kora upila tečnost i kako kolač ne bi bio suv, a kora tvda.