neodoljivo

Kremasto zadovoljstvo koje vraća u detinjstvo: Recept za omiljeni jugoslovenski kolač koji se pravi za POLA SATA

0

Postoje slatka zadovoljstva koja imaju emotivnu vrednost, a ovo je jedan od tih 

Jugoslovneski recept kolač s jabukama
Jugoslovneski recept kolač s jabukama foto: Shutterstock / Agnes Kantaruk

Tokom šezdesetih i sedamdesetih godina domaćice su se trudile da prave izdašne kolače, jer su porodice najčešće brojale veliki broj članova. Kako nije bilo u izobilju svega koristilo se ono što je bilo dostupno. 

 

U ovom slučaju potrebno je gotovo sve što već imate u svojoj kuhinji. 

 

Za pripremu ovog ukusnog dezerta potrebno je oko pola sata, a u njemu se uživa toliko da vam neće biti žao što ste potrošili vreme da ga prirpemite ukućanima.

 

 

Pa da pređemo na recept, evo šta vam je od sastojaka potrebno:

 

Za koru:

 

  • 4 jaja
  • 100 g šećera
  • 200 g brašna
  • 100 ml ulja
  • 100 ml vode
  • prašak za pecivo

 

Za fil:

 

  • 1 l vode
  • 1 kg jabuka
  • 2 kesice pudinga od vanile
  • 100 g šećera

 

Za ukrašanjanje:

 

  • 500 ml slatke pavlake ili šlaga

 

Jugoslovenski kolač
Jugoslovenski kolačfoto: Olena Danileiko / Alamy / Alamy / Profimedia

 

Priprema:

 

Prvo što treba da uradite je da odvojite žumanca i belanca. Zatim u većoj posudi umutite belanca sa šećerom tako da dobijete čvrst šne.  Odvojena žumanca pomešajte sa uljem, vodom, brašnom i praškom za pecivo.

 

Laganim pokretima varjačom sjedinite ove dve smese vodeći računa da vam  šne ne spadne.  Zagrejte rernu na 180 stepeni i pecite koru oko 20 minuta.

 

U šerpu sipajte malo manje od litar vode, pa u nju dodajte šećer i pustite da prokuva. Nakon toga u nju dodajte jabuke koje ste prethodno oljuštili i iseckali na sitne kockice. Kuvajte petnaestak minuta dok skroz ne omekšaju. 

 

Ostatak vode pomešajte sa 2 pudinga i dodajte u vodu sa jabukama pa nastavite da kuvate oko 3 minuta i vruću smesu sipajte preko kore.

 

Kada se kolač ohladi umutite slatku pavlaku i šlag i premažite ga. Ostavite kolač da odstoji pre služenja bar dva sata kako bi kora upila tečnost i kako kolač ne bi bio suv, a kora tvda. 

 

makonda-tracker