sladak & neodoljiv!

IZNENADITE BAKU OVOM POSLASTIČARSKOM ČAROLIJOM: Starinski JUGOSLOVENSKI KOLAČ se prosto topi u ustima (RECEPT)

1

Prisetite se deserta koji je bio popularan 70- ih godina prošlog veka.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Sastojci za biskvit:

 

  • 4 jaja
  • 160 g brašna
  • 160 g šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 60 ml tople vode
  • 60 ml ulja

 

Sastojci za krem:

 

  • 1 kg jabuka
  • 1 l vode ili soka od jabuka (ako želite jači ukus)
  • 200 grama šećera (100 grama, ako koristite sok od jabuka)
  • 3 pudinga od vanile
  • Cimet po želji
  • 500 ml slatke pavlake
  •  

Priprema

 

Umutite belanca s prstohvatom soli u čvrsti sneg. Odvojena žumanca pomešajte sa uljem, vodom, brašnom i praškom za pecivo. Mikserom na najmanjoj brzini kratko pomešajte ove dve smese.

 

Zagrejte rernu na 180 stepeni, izlijte u pleh za pečenje obložen papirom za pečenje, i koru pecite oko 25 minuta.

 

Jabuke oljuštite, očistite i iseckajte na kocke. Prelijte sa 8 dl vode, dodajte šećer (ostavite tri kašike šećera sa strane), cimet po želji i kuvajte 15-20 minuta na laganoj vatri dok jabuke u potpunosti ne omekšaju. Izmešajte 3 pudinga i ostavljeni šećer, pa umutite sa 2 dl vode. Skinite jabuke s vatre i umutite puding. Vratite na vatru i ostavite da ključa 3-4 minuta.

 

Odmah prelijte po ohlađenom biskvitu. Ohladite na sobnoj temperaturi, pa stavite u frižider da odstoji dva sata. Kada se kolač ohladi umutite slatku pavlaku i šlag i premažite ga. Ostavite kolač da odstoji pre služenja.

 

 

makonda-tracker