Jagode su veoma ukusno voće koje veoma brzo prođe, pa se domaćice na razne načine dovijaju kako bi ih sačuvale i za zimu.
Iskusne domaćice od njih prave džemove, a jedna od najlepših slatkih pikanterija svakako je i slatko, koji svi ukućani obožavaju.
U vremenu u kojem živimo, svi se trudimo da uštedimo vreme, a ovaj recept je jedan od onih koji nam baš u tome pomaže. Najlepši domaći slatko napravićete za samo pola sata, a evo i kako.
Potrebno je:
- 1 kg jagoda
- 1 kg šećera
- 400 ml vode
Priprema:
U pliću šerpu sipati vodu i šećer i kuvati zajedno oko 5 minuta. Jagode oprati i odvojiti od peteljke, a zatim dodavati jagode u vodu i šećer dok voda ključa. Najbolje je da šerpa bude plića, a šira kako bi se jagode lepo rasporedile i kako ne bi bile jedna preko druge.
Tokom kuvanja ne mešati jagode, a penicu koja se stvara na površini lagano skupljati kašikom. Jagode je potrebno kuvati oko pola sata, nakon čega treba ugastiti šporeti, pokriti mokrom krpom i ostaviti da se skroz ohladi. Nakon toga jagode pažljivo sipati u tegle i dobro zatvoriti. Odložiti ih na hladno mesto i u njima uživati u dugim zimskim danima.