Ako vam je ostalo jagoda i hoće da propadnu evo načina da ih iskoristite
Mnogi ljudi obožavaju jagode i žao im je što veoma brzo prođu. Ipak, postoji način da ih sačuvate, doduše u prerađenom obliku, i za hladne zimske dane.
Evo kako na najlakši način možete da napravite domaći džem od jagoda u kojem možete uživati tokom cele godine.
Ovaj recept je isproban više puta i svi su oduševljeni. Pa da krenemo.
Potrebno je:
- 1 kg jagoda
- 600 gr šećera
- 1/2 limuna
Priprema:
Ukoliko možete da nađete najbolje je da uzmete domaće jagode jer su mnogo slađe i imaju manje vode, pa je potrebno znatno manje vremena za kuvanje.
Nakon što dobro operete jagode stavite ih u šerpu, u jedan red, pa odozgo stavite šećer. U zavisnosti od toga koliko je jagoda slatka procenite koliko šećera je potrebno. Ostavite da stoji bar sat vremena, a zatim stavite da se kuva na najvećoj temperaturi oko pola sata.
Tokom kuvanja odozgo će se pojaviti pena, koju treba skidati kašikom. Pred kraj kuvanja dodati sok od limuna i skinuti sa vatre. Pripremiti tegle, a potom sipati u teglu zatvoriti metalnim poklopcem pa teglu okrenuta naopako do sutra ujutru.
Kad se ohladi možete ga konzumirati.