Za vas smo izdvojili recept koji ne sadrži nikakve veštačke dodatke, ni konzervans.
Sastojci:
- 5 kg kajsija, zdravih, opranih i očišćenih od koštica (ljuska se ne skida)
- 2kg šećera (najviše)
Prirodni lek: Pet dobrobiti sočnih kajsija
Priprema
Kajsije isecite na pola i poređajte ih u šerpu. Zatim šerpu stavite na ringlu, poklopite je i kuvajte kajsije do 15 minuta na visokoj temperaturi. S vremena na vreme podignite poklopac i promešajte ih da vam ne bi zagorele.
Nikakvu tečnost ne treba dodavati, jer će kajsije same odmah pustiti sok i u njemu se krčkati.
Da poližete prste: Čokoladni kolač sa pistaćima (RECEPT)
Nakon 15 minuta, vatru smanjite, pa kajsije kuvajte narednih sat vremena. Za sve to vreme, morate voditi računa o njima da ne zagore. Posle sat vremena dodajte šećer, pa sve zajedno kuvajte još 20 minuta.
Skinite ih s vatre, nakon tih 20 minuta, a zatim sipajte u malko zagrejane tegle. Tegle zatvorite i ostavite da se džem prohladi. Držite ih na tamnom i suvom mestu.