Kad jednom probate, stalno ćete ga spremati.
U toku je sezona jagoda, a svi ljubitelji ovog voća će ovaj period godine koristite da jagode jedu u najrazličitijim oblicima.
U nastavku vam predstavljamo recept za najjednostavniji kolač od jagoda sa mekim biskvitom, koji pršti sa svežim ukusom jagode, a koji po želji možete da prelijete i sosom od jagoda.
Sastojci:
- 2 velika jaja
- 1 šolja šećera
- 1 šolja pavlake
- 1/2 šolje maslinovog ulja
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 2 šolje višenamenskog brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1/4 kašičice soli
- 350 grama jagoda, očišćenih i prepolovljenih
- 1 kašičica šećera u prahu, za posipanje, po želji
Za sos od jagoda:
- 450 grama jagoda, očišćenih i prepolovljenih
- 1/4 šolje šećera, ili po ukusu
Priprema:
U velikoj posudi, umutite dva jaja sa šećerom na velikoj brzini 5 minuta.
Potom dodajte pavlaku, ulje, vanilu i umutite na maloj brzini dok se dobro ne sjedini.
U maloj posudi umutite brašno, prašak za pecivo i so dok se dobro ne sjedini.
Smesi dodajte brašno i dobro promešajte.
Sipajte polovinu testa u kalup za pečenje koji ste prethodno namazali mašću ili ulje.
Kada sipate polovinu pripremljene smese, stavite polovinu jagoda na vrh, pa ostatak smese pospite preko. I na kraju stavite ponovo 150 grama prepolovljenih jagoda i lagano ih utisnite u testo.
Pecite na 200 stepeni 45-55 minuta, a potom ostavite kolač da se ohladi 15-20 minuta.
Za posluživanje pospite šećerom u prahu po želji. Pojedine kriške obilno prelijte sirupom od jagoda.
Dok se kolač peče, napravite sos od jagoda tako što ćete u blenderu ili pomešati 450 grama jagoda i 1/4 šolje šećera (ili dodajte šećer po ukusu) i blendajte dok ne dobijete pire.
Prelijte kolač sosom od jagoda i uživajte u rapsodiji ukusa.