Najbolje testo za mafine, bez obzira na to birate li slatku ili slanu varijantu, pravi se ovako
Postoji mnogo načina da pripremimo mafine, a u pitanju je pecivo koje se pravi verovatno najbrže i najjednostavnije!
Postoji mnogo varijanti mafina, a bez obzira na to da li volite slatke ili slane, ovaj bazični recept biće vam od koristi. Pogledajte kako se pravi najbolje univerzalno testo za mafine, a u nastavku vidite uz koje izmene možete dobiti čak pet vrsta ovih slasnih zalogaja, i to:
- Krofna-mafine
- Mafine od borovnica
- Mafine od jabuka i cimeta
- Mafine sa šunkom i sirom
- Pica-mafine
Univerzalno testo za mafine
Sastojci:
- 2 šolje brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1/2 kašičice soli
- 1 kašika šećera
- 1 jaje
- 1 šolja mleka
- 1 kašičice ulja
Priprema
- Uključite rernu na 200 stepeni.
- Pomešajte u jednoj posudi brašno, prašak za pecivo, so i šećer.
- U odvojenoj posudi pomešajte jaje, mleko i ulje, pa dobro umutite.
- Potom mešavini od jajeta dodajte suve sastojke, postepeno i uz neprestano mešanje.
- Sipajte u papirne korpice za mafine (do 3/4 korpice).
- Pecite 20-25 minuta.
Varijacije recepta
- Krofna-mafini. Povećajte količinu šećera na 1/4 šolje i dodajte 1/2 kašičice muskatnog oraščića, 1/2 kašičice cimeta. Za preliv pomešajte 3 kašike šećera, 1 kašičicu cimeta i pospite time pre pečenja.
- Mafini od borovnica. Povećajte količinu šećera na 3 kašike i dodajte 1 šolju zamrznutih borovnica. Pre pečenja pospite šećerom.
- Mafini od jabuka i cimeta. Povećajte količinu šećera na 1/4 šolje i dodajte 1 kašičicu cimeta i 1 šolju sitno seckanih jabuka. Prelijte mešavinom 1/4 šolje šećera, 1/4 šolje sitno seckanih oraha (mogu i mleveni) i 1/4 kašičice cimeta.
- Mafini sa šunkom i sirom. Izbacite šećer iz recepta. Dodajte 1/4 šolje sitno seckane šunke, 1/4 šolje seckanog sira (najbolje čedar) i 1/2 kašičice mirođije.
- Pica-mafini. Izbacite iz recepta šećer i dodajte 1 šolju seckanih feferona, 1/2 šolje mocarele, 1/4 šđolje parmezana i po ukusu sitno seckane šunke.
( Glossy )