mekani i ukusni

ZA DORUČAK ILI VEČERU, SLATKI ILI SLANI — BIRAJTE! Brzi i jeftini MAFINI od starog hleba za ljubitelje prženica (RECEPT)

0

Oduševiće vas ovaj jednostavan recept za ukusno domaće pecivo

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Prženice, pohovani hleb, nije važno kako zovete ovaj delikates, ali sigurno znate da se radi o hlebu umočenom u mleko i jaja i ispečenom u tiganju. Jede se s raznim dodacima, ide savršeno uz slane ali i slatke dodatke, a osmišljen je da se iskoriste ostaci starog hleba.

 

Kreativci u kuhinji desetili su se da iskoriste ostatke starog hleba na nešto drugačiji način — pohovani hleb ispečen u obliku mafina!

 

Mafini od pohovanog hleba mogu da se prave na dva načina.

 

Jedan je da se kriška hleba iseče u obliku kruga (tost hleb je idealan za ovu opciju), umoči u mleko i jaje pa se jedna kriška položi na dno nauljenog kalupa za mafine, nakon toga sledi punjenje (od krem-sira i borovnica ili, recimo, jagoda), a na vrh se položi druga kriška hleba, posip od šećerea i cimeta, pa se zapeče 20-ak minuta na 180 stepeni.

 

Pogledajte kako to izgleda.

 


Druga opcija je iskidani suvi hleb, tost hleb, kroasan i slično pa ga dobro natopite u smesi mleka, jaja, šećera i cimeta pa ga onda stavite u kalupe za mafine i u rernu 20-ak minuta na 180 stepeni. Rezultat je mafin koji se može cepkati, a još je bolji ako ga prelihete javorovim sirupom.

 

Možete smisliti i svoju varijaciju na temu pa ubaciti u smesu čokoladu da se otopi između slojeva hleba ili zaokrenuti na slanu varijantu s preprženom slaninom. Kako god bilo, teško da će ispasti loše!

 

 

makonda-tracker