Oduševiće vas ovaj jednostavan recept za ukusno domaće pecivo
Prženice, pohovani hleb, nije važno kako zovete ovaj delikates, ali sigurno znate da se radi o hlebu umočenom u mleko i jaja i ispečenom u tiganju. Jede se s raznim dodacima, ide savršeno uz slane ali i slatke dodatke, a osmišljen je da se iskoriste ostaci starog hleba.
Kreativci u kuhinji desetili su se da iskoriste ostatke starog hleba na nešto drugačiji način — pohovani hleb ispečen u obliku mafina!
Mafini od pohovanog hleba mogu da se prave na dva načina.
Jedan je da se kriška hleba iseče u obliku kruga (tost hleb je idealan za ovu opciju), umoči u mleko i jaje pa se jedna kriška položi na dno nauljenog kalupa za mafine, nakon toga sledi punjenje (od krem-sira i borovnica ili, recimo, jagoda), a na vrh se položi druga kriška hleba, posip od šećerea i cimeta, pa se zapeče 20-ak minuta na 180 stepeni.
Pogledajte kako to izgleda.
Druga opcija je iskidani suvi hleb, tost hleb, kroasan i slično pa ga dobro natopite u smesi mleka, jaja, šećera i cimeta pa ga onda stavite u kalupe za mafine i u rernu 20-ak minuta na 180 stepeni. Rezultat je mafin koji se može cepkati, a još je bolji ako ga prelihete javorovim sirupom.
Možete smisliti i svoju varijaciju na temu pa ubaciti u smesu čokoladu da se otopi između slojeva hleba ili zaokrenuti na slanu varijantu s preprženom slaninom. Kako god bilo, teško da će ispasti loše!