Proja kakva se pravi u Španiji, Kolumbiji i Portoriku vazdušasta je i vrlo zasitna
Ukoliko ste ljubitelj proje, ovo neodoljivo pecivo koje potiče iz Latinske Amerike postaće vaš omiljeni doručak!
Almohabana je vrsta kukuruznog hleba koji se pravi uz mnogo sira, a občno je u pitanju kuahada, sir od ovčijeg mleka, ali možete upotrebiti bilo koji.
Recepti se razlikuju od zemlje do zemlje, a u Kolumbiji se najčešće priprema od kukuruznog brašna koje je prethodno skuvano, dok će vam u Portoriku i Španiji verovatno poslužiti slatku verziju almohabane.
Koliko je ovo kukuruzno pecivo popularno govori i to što se u portorikanskom gradu Laresu svakog oktobra održava Festival Almohaban.
Sastojci:
- 1 ¼ šolje prethodno kuvanog kukuruznog brašna
- 3 šolje sitnog sira
- 1 šolja iseckane mocarele
- 2 kašike putera
- 1 kašičica praška za pecivo
- ¼ kašičica soli
- 4 kašike punomasnog mleka
- 2 jajeta
Priprema
- Zagrejte rernu na 200 stepeni.
- Pomešajte kukuruzno brašno i sir, ubacite u blender, pa držite uključeno dok se dobro ne sjedini.
- Potom dodajte jaja, puter, prašak za pecivo, mleko i so i sve dobro promešajte dok ne dobijete homogenu smesu.
- Podelite na osam delova jednake veličine i oblikujte lopte.
- Poređajte po plehu koji je prethodno podmazan ili obložen pek-papirom.
- Pecite oko pola sata.
- Služite toplo i uz jogurt ili kiselo mleko.
( Glossy )