božanstvena

(Skoro) kao PROJA i još MEKŠE: Latinoameričko pecivo gotovo za tren oka, kremasto, slasno i TOPI SE U USTIMA

0

Proja kakva se pravi u Španiji, Kolumbiji i Portoriku vazdušasta je i vrlo zasitna

Almohabana, latinoamerička proja kakva se pravi u Kolumbiji, Španiji i Portoriku
Almohabana, latinoamerička proja kakva se pravi u Kolumbiji, Španiji i Portorikufoto: hectorcuestasv/Shutterstock

Ukoliko ste ljubitelj proje, ovo neodoljivo pecivo koje potiče iz Latinske Amerike postaće vaš omiljeni doručak!


Almohabana je vrsta kukuruznog hleba koji se pravi uz mnogo sira, a občno je u pitanju kuahada, sir od ovčijeg mleka, ali možete upotrebiti bilo koji.


Recepti se razlikuju od zemlje do zemlje, a u Kolumbiji se najčešće priprema od kukuruznog brašna koje je prethodno skuvano, dok će vam u Portoriku i Španiji verovatno poslužiti slatku verziju almohabane.


Koliko je ovo kukuruzno pecivo popularno govori i to što se u portorikanskom gradu Laresu svakog oktobra održava Festival Almohaban.

 

Sastojci:

 

  • 1 ¼ šolje prethodno kuvanog kukuruznog brašna
  • 3 šolje sitnog sira
  • 1 šolja iseckane mocarele
  • 2 kašike putera
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • ¼ kašičica soli
  • 4 kašike punomasnog mleka
  • 2 jajeta

 

Almohabana, latinoamerička proja kakva se pravi u Kolumbiji, Španiji i Portoriku
Almohabana, latinoamerička proja kakva se pravi u Kolumbiji, Španiji i Portorikufoto: Luis Echeverri Urrea/Shutterstock

Priprema

  1. Zagrejte rernu na 200 stepeni.
  2. Pomešajte kukuruzno brašno i sir, ubacite u blender, pa držite uključeno dok se dobro ne sjedini.
  3. Potom dodajte jaja, puter, prašak za pecivo, mleko i so i sve dobro promešajte dok ne dobijete homogenu smesu.
  4. Podelite na osam delova jednake veličine i oblikujte lopte.
  5. Poređajte po plehu koji je prethodno podmazan ili obložen pek-papirom.
  6. Pecite oko pola sata.
  7. Služite toplo i uz jogurt ili kiselo mleko.

 

makonda-tracker