superslasna

Kako da PROJA ne bude suva? Ubacite ovo u testo i dobićete sočan doručak uz koji vam ne treba ni kap tečnosti

0

Kako napraviti sočniju proju? Primenite neki od ovih pet saveta i dobićete slasni kukuruzni hleb božanstvenog ukusa

Proja može da bude još sočnija ako malo izmenite recept
Proja može da bude još sočnija ako malo izmenite receptfoto: Brent Hofacker/Shutterstock

Proja je jedno od omiljenih jela na našim prostorima i jedan od dragulja srpske tradicionalne kuhinje. Ona spada u domaća peciva koja se pripremaju brzo i jednostavno, često uz minimum sastojaka.


Ipak, iako je ukusna i zasitna u baš svakoj varijanti, proja često može da bude presuva, a da biste dobili sočan doručak još lepšeg ukusa, primenite neki od ovih trikova.


Kako da proja bude sočnija?

 

  • Sipajte jogurt


Proja sa jogurtom sigurno neće biti suva, a njim zamenite vodu ili mleko makar delimično ili u potpunosti i dobićete supersočno jelo.

 

Jogurt je sve češće deo recepata za proju jer joj pruža više vlažnosti
Jogurt je sve češće deo recepata za proju jer joj pruža više vlažnostifoto: Fascinadora/Shutterstock
  • Dodajte više ulja

 

Ako ste zadovoljni receptom koji koristite, ali vam se uvek čini da proja može da bude sočnija, dodajte još 1/4 šoljice ulja. Na taj način ona neće biti premasna, a dobićete taman toliko vlažnosti koliko joj treba da bude savršena.

 

  • Koristite fino mleveno kukuruzno brašno

 

Za razliku od krupno mlevenog kukuruznog brašna, ovo će bolje "držati" vlažnost, pa će samim tim posle pečenja rezultat biti ukusna proja koja je sve samo ne presuva.

 

Proja se pravi brzo i jednostavno, a ako joj dodate neki od ovih sastojaka biće još mekanija i sočnija
Proja se pravi brzo i jednostavno, a ako joj dodate neki od ovih sastojaka biće još mekanija i sočnijafoto: nada54/Shutterstock
  • Ubacite kiselu pavlaku

 

Pored toga što neće biti suvkasta, proja sa kiselom pavlakom će biti vrlo mekana, gotovo vazdušasta i uz nju vam neće biti potrebno mnogo tečnosti.

 

  • Dodajte majonez

 

Ako ne zaobilazite ovaj prilog i on je deo vaše ishrane, probajte da umesto jaja u proju sipate majonez. U pitanju je namirnica koja se u najvećoj meri pravi od žumanaca, tako da je adekvatna zamena, a pruža još više sočnosti.

 

 

makonda-tracker