Starinska poslastica bez brašna koja nestaje u roku od 5 minuta.
Gabon torta spada u starinske poslastice, koje punim ukusom čokolade i oraha uvek mame na još i predstavljaju ukus koji vraća u detinjstvo.
U pitanju je torta za čiju pripremu vam treba strpljenje, ali koja se pravi relativno lako i uz malo truda uspeva svima.
Sastojci:
Za fil
- 250 gr maslaca
- 125 gr margarina
- 250 gr prah šećera
- 16 žumanaca
- 250 gr čokolade za kuvanje
Za jednu koru potrebno:
- 4 belanaca
- 4 kašika šećera
- 2,5 kašike fila
- 75 gr mlevenih oraha
Za glazuru:
- 120 gr slatke pavlake
- 100 gr čokolade
Napravite prvo fil tako što ćete margarin i maslac umutiti penasto mikserom, pa dodati prah šećer. Umutiti još malo, pa dodati 16 žumanaca.
Rastopiti čokoladu za kuvanje pa dodati u fil i ostaviti da se malo prohladi.
Za Gabon tortu se peku četiri kore, a za jednu umutiti 4 belanca, 4 kašike šećera, 2,5 kašike fila i 75 gr oraha tako što ćete belanca umutiti u čvrst sneg, pa dodati šećer i još malo mutiti.
Kad se dodaju orasi i fil, treba nežno i pažljivo izmešati smesu, pa je sipati u kalup i peći je oko 15-ak minuta na 180 stepeni.
Potom filovati tortu, tako što ćete na svaku koru razmazati fil koji ste prethodno spremili.
Na kraju napraviti glazuru tj. ganaž tako što ćete ugrejati slatku pavlaku u šerpici do vrenja, pa skloniti sa vatre i ubaciti čokoladu izlomljenu na kockice i mešati dok se čokolada na istopi.
Pustiti da se prohladi, pa preliti tortu.