bez brašna

Spoj čokolade i oraha koji miluje nepca: Recept za najsočniju GABON TORTU koju ste probali

0

Starinska poslastica bez brašna koja nestaje u roku od 5 minuta.

Tradicionalni recept za Gabon tortu čiji se ukus ne zaboravlja.
Tradicionalni recept za Gabon tortu čiji se ukus ne zaboravlja.foto: Shutterstock/

Gabon torta spada u starinske poslastice, koje punim ukusom čokolade i oraha uvek mame na još i predstavljaju ukus koji vraća u detinjstvo.

 

U pitanju je torta za čiju pripremu vam treba strpljenje, ali koja se pravi relativno lako i uz malo truda uspeva svima.

 

Sastojci:

 

Za fil

 

 

Za jednu koru potrebno:

  • 4 belanaca
  • 4 kašika šećera
  • 2,5 kašike fila
  • 75 gr mlevenih oraha

 

Za glazuru:

 

  • 120 gr slatke pavlake
  • 100 gr čokolade

 

Napravite prvo fil tako što ćete margarin i maslac umutiti penasto mikserom, pa dodati prah šećer. Umutiti još malo, pa dodati 16 žumanaca.

 

Rastopiti čokoladu za kuvanje pa dodati u fil i ostaviti da se malo prohladi


Za Gabon tortu se peku četiri kore, a za jednu umutiti 4 belanca, 4 kašike šećera, 2,5 kašike fila i 75 gr oraha tako što ćete belanca umutiti u čvrst sneg, pa dodati šećer i još malo mutiti.

 

Kad se dodaju orasi i fil, treba nežno i pažljivo izmešati smesu, pa je sipati u kalup i peći je oko 15-ak minuta na 180 stepeni

 

Potom filovati tortu, tako što ćete na svaku koru razmazati fil koji ste prethodno spremili.

 

Na kraju napraviti glazuru tj. ganaž tako što ćete ugrejati slatku pavlaku u šerpici do vrenja, pa skloniti sa vatre i ubaciti čokoladu izlomljenu na kockice i mešati dok se čokolada na istopi.

 

Pustiti da se prohladi, pa preliti tortu. 

 

makonda-tracker