Moskva šnit je slatkiš u koji se nije zaljubio samo onaj ko ga nije probao.
Moskva šnit ima jednu zanimljivu priču, koja vezana za glavni grad Srbije - Beograd. Recept je nastao baš u Beogradu 1974. godine, a u principu ova poslastica predstavlja jednu od varijanti voćne torte.
Originalni recept nikad nije otkriven javnosti, ali ima više onih koji nude približno sličan ukus kao pravi Moskva šnit. Predstavljamo vam jedan od njih.
SASTOJCI
Za 3 kore:
- 15 belanaca
- 15 kašika šećera
- 25 kašika mlevenih oraha
- 5 kašika mlevenih lešnika
- 5 kašika brašna
Za fil:
- 15 žumanca
- 10 kašika šećera
- Puding od vanile
- Mleko oko pola litre
- Gustin 1 kašika
- Puter oko 250 grama
Za nadev i ukras:
- Slatka pavlaka oko 500 ml
- Višnje oko pola kila
- Ananasa 2 konzerve
- Lešnik 100 gr pečeni, seckani
- Badem 100 gr pečeni, seckani
PRIPREMA:
Prvo umutite 5 belanaca, zatim malo po malo dodajte 5 kašika šećera. Zatim sipajte kašiku - kašiku i po brašna, 8 kašika oraha i po jednu malu kašiku lešnika i badema. Onda sve to promešajte i sipajte u pleh. Pecite oko 15 minuta na oko 200 stepeni. Sve ovo ponovite za još dva puta za još dve kore.
Kako biste pripremili fil umutite žumance i šećer. Zatim gustin i puding razmutite sa mlekom i onda sve sjedinite. Drugi deo mleka mleka ostavite da prokuva i dodajte u smesu koju ste umutili
Kuvajte na laganoj vatri i sve vreme mešajte. Nakon toga ohladite fil i dodajte mu umućeni maslac i slatku pavlaku.
- Sastav prve kore: fil, višnje, lešnici i slatka pavlaka
- Sastav druge kore: fil, ananas , lešnik i slatka pavlaka
- Sastav treće kora: fil, višnje, ananas, lešnik i slatka pavlaka
- Četvrta kora - možete napraviti i četvrtu koru ako želite. U nju stavljate sastojke po potrebi