(recept)

Ovo je jedini pravi MAĐARSKI GULAŠ: Jedan sastojak ga pretvara u specijalitet koji biste rado jeli svakog dana

0

Gulaš je jelo koje je odavno prevazišlo mađarsku kuhinju i često se priprema širom sveta, a ovako je najukusnije

Mađarski gulaš nije autentičan ako nema ovaj sastojak
Mađarski gulaš nije autentičan ako nema ovaj sastojakfoto: Igor Dutina/Shutterstock

Iako je toliko odomaćen u srpskoj kuhinji da ga doživljavamo kao naše jelo, gulaš potiče iz mađarske tradicije i nesumnjivo je – uprkos božanstvenim poslasticama, poput Esterhazi torte – najpoznatiji specijalitet naših severnih komšija.


Malo je poznato da gulaš ima vrlo dugu tradiciju.


Veruje da prvi recepti za gulaš potiču iz devetog veka, kada su je navodno jeli pastiri na prostorima današnje Mađarske. Ovo jelo je dobilo ime od reči gulya, što znači "krdo stoke", dok sam gulyás znači — stočar.

 

Vremenom je ono steklo ogromnu popularnost u svetu, a posebno je omiljeno u Evropi i, naravno, u komšiluku, pa je tako jedno od omiljenih jela i u našoj zemlji.

 

Mađarski gulaš pravi se lako i uspeva svima
Mađarski gulaš pravi se lako i uspeva svimafoto: Food Impressions/Shutterstock

Najčešće se ova varijanta čorbe pravi od govedine, ali je vrlo cenjena i verzija sa svinjskim mesom, a najvažnije je dobro začiniti gulaš. Možete ga služiti na mnogo načina – uz krompir, grašak, pirinač, rezanca, pa i uz hrskave bruskete.


Tajni sastojak gulaša


Autentični mađarski gulaš jednostavno je nemoguće napraviti bez sastojka koji ukusu jela daje sasvim novu notu – belog luka.

 

On će pružiti i miris i bogat i pun ukus (uz to što je superzdrav i uvek poželjan dodatak čorbama!), a veoma je važno da ga ubacite pred sam kraj pripreme. Tako on neće izgubiti hranljive sastojke i neće se "izgubiti" u kvalitetno začinjenom jelu, a biće još slasniji.


Recept za najbolji mađarski gulaš


Sastojci:

 

  • 700-800 grama junetine
  • pola kilograma crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • ulje
  • mlevena paprika po ukusu
  • lovorov list
  • so, biber, suvi začin po ukusu

 

Priprema


Na dobro zagrejanom ulju i tihoj vatri izdinstajte sitno seckani luk dok ne omekne, pa dodajte meso iscečeno na kockice. Promešajte i začinite paprikom, solju, suvim začinom i biberom, pa ponovo promešajte.


Posle pet minuta sipajte vodu tek toliko da pokrije meso, pa krčkajte na umerenoj vatri dok meso ne bude mekano. Do tad će se gulaš zgusnuti, pa onda dodajte beli luk i lovorov list. Promešajte i ostavite da krčka još pet minuta.


Služite uz krompir, testeninu, pirinač...

 

 

 

makonda-tracker